Fed plánuje pokračovať v obmedzovaní stimulov

Americký Federálny rezervný systém (Fed) bude v tomto roku pokračovať vo svojom pláne obmedzovať monetárne stimuly pre ekonomiku. Traja predstavitelia americkej centrálnej banky v stredu vyhlásili, že veria, že americká ekonomika naberá na sile, a to aj napriek nedávnemu spomaleniu, ktoré spôsobilo nepriaznivé počasie v USA.

V tomto duchu sa vyjadril šéf Fedu v St. Louis James Bullard, šéf Fedu v San Franciscu John Williams a šéf Fedu v Atlante Dennis Lockhart. Zo zápisnice zo zasadnutia predstaviteľov Fedu vyplýva, že obmedzovanie programu stimulov by mohli zastaviť iba veľké zmeny vo výhľade vývoja ekonomiky. Podľa Johna Williamsa je americká ekonomika na ceste k zdraviu a sile a zastaviť obmedzovanie stimulov by mohla len „výrazná prekážka“. Zo zápisnice ďalej vyplýva, že predstavitelia americkej centrálnej banky sa blížia k rozhodnutiu o tom, ako upraviť svoj prísľub, že udržia úrokové sadzby na nízkej úrovni dlhší čas.

Na januárovom zasadnutí predstavitelia Fedu obmedzili program nákupu dlhopisov o 10 mld. USD a banka tak nakupuje dlhopisy v hodnote 65 mld. USD mesačne. Januárové zasadnutie bolo pre Bena Bernankeho posledným na poste šéfa Fedu. Novou šéfkou americkej centrálnej banky sa stala Janet Yellenová.

(1 EUR = 1,3745 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy