Zmeny v svetovej ekonomike: Čo prinesie ďalšie storočie?

, Nomura Foto:SITA

Najväčšou ekonomikou sveta sú aktuálne Spojené štáty. Čína a India ale v posledných desiatkach rokov začali spanilú stíhaciu jazdu. Niekdajší hegemón, ktorým bola západná Európa s mocnosťami ako Francúzsko, Anglicko, Nemecko a ďalšími, sa naopak prepadá.

Vyspelé západné štáty sa môžu utešovať, že ich HDP na obyvateľa je zatiaľ pre rozvíjajúce sa ekonomiky nedosiahnuteľný aj  v tých najodvážnejších fantáziách. Nominálna veľkosť ekonomík Číny a Indie a ich demografická výhoda ale už radí tieto krajiny medzi hlavných „hýbateľov“ globálneho hospodárstva. Čína navyše podľa ekonómov obsadí prvé miesto "svetového rebríčka" v horizonte niekoľkých rokov.

Je samozrejme otázkou, čo bude nasledovať. Mladé trhy majú svoje štrukturálne problémy, vo vyspelých krajinách už mnohokrát vyriešené, hoci Západ má svoje starosti predovšetkým vďaka enormnému dlhu. Ak sa im ale podarí stabilizovať demografiu a postupne pretvoriť ekonomiky z vývozného na spotrebiteľský model, môžu sa tie najväčšie z nich, usadiť v čele svetového poradia dlhodobo. Vedľa Indie, Číny a Brazílie, sa to možno podarí niektorej z krajín Afriky, neznámou je schopnosť a ochota Ruska čokoľvek transformovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy