Stopovanie považujú za daňový únik, zakážu ho?

, MTI Foto:SITA

Rumunská vláda by zakázala stopovanie. Návrh mimoriadneho nariadenia v tomto zmysle na internetových stránkach ministerstva dopravy má vyburcovať verejnú diskusiu.

Nariadenie by tak zmenilo taxikársky zákon. Pokuta tisíc až päťtisíc lejov (222 – 1111 eur) by sa ušla vodičom, ktorí by vzali stopára, hoci nemajú žiadnu licenciu na prevoz osôb.

Odôvodnením návrhu je, že sa v ostatnom čase premnožil "ilegálny" rozvoz cestujúcich, čo môže mať nepriaznivý vplyv nielen na taxikárske a prepravné spoločnosti, ale nepriamo, kvôli poklesu výberu daní, aj na štátny rozpočet.

Na rozdiel od iných európskych krajín sa totiž v Rumunsku od stopára zvyčajne očakáva, že za odvoz zaplatí. Na výške ceny prepravného sa najčastejšie obe strany dohodnú ešte na začiatku cesty. Ale nie je neobvyklý ani postup známy zo zdravotníctva, kedy sa "ďakovné " odovzdá na konci cesty. Potom už je len na vodičovi, či si "príspevok" ktorým sa cestujúci podľa vlastného uváženia chce podieľať na nákladoch na pohonné hmoty, vezme, alebo ho odmietne.

Súvisiace články

Aktuálne správy