Čínske regulačné úrady skúmajú možné kartelové dohody na trhu autokomponentov

Čínsky regulačný úrad začal zhromažďovať informácie o možnom porušovaní hospodárskej súťaže na trhu s autokomponentmi. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyhlásenia regulačného úradu.
Ešte v decembri minulého roka čínska štátna televízia obvinila zahraničné automobilky z toho, že klientom v Číne účtujú za opravy vyššie ceny než na iných trhoch. Jej reportáž vyvolala diskusie, či sektor autokomponentov nebude ďalší v poradí, kde úrady začnú vyšetrovať údajné porušovanie hospodárskej súťaže.
„Túto záležitosť sledujeme a zbierame informácie,“ povedal Sü Kchun-lin z Národnej komisie pre rozvoj a reformu (NDRC) s tým, že oficiálne vyšetrovanie komisia zatiaľ nespustila.
NDRC v minulosti vyšetrovala mnohé čínske a zahraničné firmy pre podozrenie z fixovania cien, a to vo viacerých sektoroch, od výrobcov vín až po klenotnícke spoločnosti. Za fixovanie cien udelila NDRC minulý rok v auguste vysoké pokuty aj výrobcom dojčenskej výživy vrátane firiem Danone, Royal FrieslandCampina a Abbott Laboratories.

Súvisiace články

Aktuálne správy