Stavebníctvo SR sa vyvíjalo lepšie ako priemer EÚ

Medziročne decembrová stavebná výroba eurozóny klesla o 0,2 %, v rámci celej EÚ o 0,8 % posilnila a v SR sa zväčšila o 9,2 %.

Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny v decembri medzimesačne posilnila o 0,9 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšila o 1 %. Medziročne decembrová stavebná výroba eurozóny klesla o 0,2 %, ale v rámci celej EÚ o 0,8 % posilnila. Vyplýva to z predbežného odhadu, ktorý zverejnil v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Slovenská stavebná produkcia sa vyvíjala lepšie, ako bol priemer eurozóny aj celej EÚ, keď medzimesačne posilnila o 2,9 % a medziročne o 9,2 %. Za celý minulý rok oslabilo stavebníctvo eurozóny o 2,9 % a v celej EÚ klesla produkcia sektora o 2,2 %.

V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat k dispozícii údaje, stavebníctvo medzimesačne posilnilo v deviatich a kleslo v šiestich. Najviac vzrástlo v Českej republike (6 %), Francúzsku (4,5 %) a na Slovensku (2,9 %). Najviac medzimesačne stavebný sektor klesol v Slovinsku (-17,2 %), v Poľsku (-4,1 %) a v Španielsku (-3,3 %).

Medziročne sa decembrová produkcia stavebníctva zmenšila v piatich štátoch a vzrástla v desiatich. Najviac sa prepadla v Portugalsku (-14,1 %), v Taliansku (-8,8 %) a Španielsku (-4,7 %). Stavebníctvo medziročne posilnilo najviac v Maďarsku (11,5 %), na Slovensku (9,2 %) a Veľkej Británii (6,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy