Francúzska automobilka PSA vykázala vlani stratu 2,32 mld. eur

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën vykázala za minulý rok stratu v sume 2,32 mld. eur. Zároveň uviedla, že dohoda s čínskou spoločnosťou Dongfeng o poskytnutí kapitálovej injekcie v sume 3 mld. eur jej poskytne čas na zotavenie. PSA tiež zverejnila nové ciele v rámci svojej spolupráce s firmou Dongfeng, avšak upozornila, že zo straty sa nedostane skôr ako v roku 2016, čo je o rok neskôr, než pôvodne prisľúbila.

Automobilka ďalej informovala, že strata jej kľúčovej divízie výroby áut sa zmenšila minulý rok o 30 % na 1,04 mld. eur, čistý dlh však vzrástol približne rovnakým tempom na 4,15 mld. eur. V roku 2012 automobilka vykázala čistú stratu v sume 5 mld. eur, pod ktorú sa podpísali odpisy niektorých aktív. Tržby skupiny klesli v minulom roku o 2,4 % na 54,09 mld. eur. K minuloročnej strate okrem iného prispelo oslabenie mien rozvíjajúcich sa ekonomík.

Dva zdroje pre agentúru Reuters uviedli, že Peugeot, Dongfeng a francúzska vláda podpísali nezáväznú rámcovú dohodu. Kapitál pre francúzsku PSA od čínskej automobilky napríklad znamená, že PSA bude mať nové vedenie a skončí sa obdobie dvoch storočí, keď firma bola pod kontrolou rodiny Peugeotovcov. Francúzsky minister priemyslu Arnaud Montebourg v utorok potvrdil, že francúzsky štát poskytne PSA 800 mil. eur. Francúzsko aj Dongfeng získajú v rámci dohody po 14 % akcií francúzskej spoločnosti.

PSA Peugeot Citroën pôsobí aj na Slovensku. V Trnave má závod, ktorý je technologicky najnovším v skupine. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. V prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku, pričom investície do jej výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur. V novembri 2011 začal závod s výrobou modelu Peugeot 208.

Súvisiace články

Aktuálne správy