Moskva kúpi ukrajinské dlhopisy za 2 mld. USD

Druhú časť úverového programu v celkovom objeme 15 mld. USD Moskva vyplatí Kyjevu ešte tento týždeň, uviedol ruský minister financií Anton Siluanov.

Rusko tento týždeň kúpi ukrajinské vládne dlhopisy za 2 mld. USD. Vyhlásil to v pondelok ruský minister financií Anton Siluanov. Moskva tým poskytne Kyjevu druhú časť pomoci z úverového programu v celkovom objeme 15 mld. USD, na ktorom sa dohodli v decembri ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinská hlava štátu Viktor Janukovyč.

 

Vyplatenie druhej tranže Kremeľ zmrazil po odstúpení ukrajinského premiéra Mykola Azarova, ktorý rezignoval 28. januára v snahe upokojiť protivládne demonštrácie. Odporcovia prezidenta okupujú centrum Kyjeva od novembra po tom, čo Janukovyč odmietol podpísať dohodu o približovaní k Európskej únii a oznámil, že vláda sa bude usilovať o užšiu ekonomickú spoluprácu s Ruskom. Moskva naznačovala, že s uvoľnením ďalších peňazí počká dovtedy, kým Ukrajina nebude mať stabilnú vládu, meno nového premiéra však zatiaľ Janukovyč neoznámil.

Rusko v decembri ponúklo Kyjevu úverový program a nižšie ceny plynu, čo krajine uľahčí splácať obrovské dlhy. Moskva tým podľa agentúry Reuters zaznamenala symbolické víťazstvo v boji s Bruselom o vplyv nad postsovietskou republikou. Uvoľnenie ďalšej splátky pomoci môže podporiť aj ukrajinskú hrivnu. Mena je od začiatku protestov pod tlakom a ukrajinská centrálna banka zaviedla 7. februára kontrolu pohybu kapitálu po tom, čo na stabilizáciu kurzu hrivny minula zhruba 8 % svojich devízových rezerv.

(1 EUR = 1,3574 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy