Wimbledon láka špekulantov: Zisk na vstupenkách urobí aj 250 %

, CNBC Foto:SITA,wimbledon

Wimbledon je najstarší, najslávnejší a najprestížnejší tenisový turnaj sveta. Okrem neopakovateľných športových zážitkov tento grandslamový sviatok divákom ponúka aj jedinečnú príležitosť, ako si s veľmi malým rizikom zarobiť balík peňazí. A to nehovoríme o stávkach na to, kto nad hlavu zdvihne slávny pohár alebo šalátovú misu.

Majetní tenisoví fanúšikovia si už v máji budú môcť kúpiť nové vstupenky, ktoré im v rokoch 2016 až 2020 budú v dobe trvania wimbledonského turnaja garantovať voľné miesto v hľadisku slávneho centrálneho dvorca.

Usporiadateľ Wimbledonu, tenisový All England Club, vydáva takzvané debenture vstupenky, čo sú v podstate obligácie, iba raz za päť rokov. Z výnosu ich predaja financuje zásadné investície v areáli, ktorý turnaj každoročne hostí. Posledná séria 2 500 kusov debenture vstupeniek, ktoré klub vydal a ktoré majiteľom dávajú právo na divácku účasť na všetkých wimbledonských turnajoch v rokoch 2011 až 2015, klubu vyniesla takmer 70 miliónov libier. Jedna takáto päťročná vstupenka teda záujemcov v roku 2009 vyšla na 27 750 libier, čo znamená, že vstup na jeden zápas majiteľa stojí približne 430 libier.

Na debenture vstupenkách je ale unikátna najmä skutočnosť, že ich majitelia môžu ďalej predávať, čo u bežných wimbledonských vstupeniek možné nie je. A mnohí držitelia debenture "práv" túto možnosť skutočne hojne využívajú. Podľa All England Clubu, ktorý pohyb vstupeniek monitoruje, prebehli v poslednej dobe tri transakcie, ktorých cena sa pohybovala od 84 do 96 tisíc libier. To znamená, že už teraz bývalí majitelia týchto prestížnych vstupeniek, ich predajom po necelých piatich rokoch od nákupu, zarobili takmer 250 %. "Ak pripustíme, že možno debenture lístky na Wimbledon za istých okolností považovať za pomerne likvidný investičný inštrument, je ich atraktivita obrovská," uviedol v rozhovore pre televíziu CNBC predseda All England Clubu Philip Brook.

Predajná cena debenture vstupeniek rastie na voľnom trhu nepretržite od roku 2009, kedy si ich majitelia prístupu na centrálny dvorec cenili v priemere na 30 tisíc libier. Podľa vysokých predstaviteľov All England Clubu ale ani súčasná cena dosahujúci takmer sto tisíc libier nemusí byť maximom, ktoré sú bohatí fanúšikovia za divácku účasť na centrálnom dvorci wimbledonského turnaja ochotní zaplatiť.

Na základe neoficiálnych informácií sa špekuluje, že tento rok upisovacia cena novej emisie debenture práv, ktoré sú oficiálne vydávaná vo forme dlhopisov All England Clubu, oproti predchádzajúcemu obdobiu "výrazne vzrastie", čo by okrem iného malo znamenať, že sa zvýši aj suma, za ktorú budú s odstupom času ich majitelia ochotní svoje miesto na centrálnom dvorci prenechať ďalším záujemcom.

"Predaje debenture vstupenky ďalším záujemcom skutočne nie sú ničím výnimočným," uviedol pre CNBC finančný riaditeľ All England Clubu Richard Atkinson. "Niektorých vlastníkov vstupeniek dobre poznáme a nie je pre nás prekvapením, keď sa na ich miestach čas od času objavia nové tváre. Primárne majú o tieto vstupenky samozrejme záujem tenisoví fanúšikovia z vyšších spoločenských kruhov, niekedy si ich ale kupujú aj ľudia, ktorí sa iba snažia využiť možnosti ich ďalšieho finančného zhodnotenia," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy