Prílev zahraničných investícií do Číny posilnil

V januári do krajiny prišli priame zahraničné investície (PZI) v hodnote 10,76 mld. USD, medziročne stúpli o 16,1 %

Čína v januári prilákala priame zahraničné investície (PZI) v objeme 10,76 mld. USD, čo bol medziročný rast o 16,1 %. Informovalo o tom v utorok čínske ministerstvo obchodu. Väčšia časť týchto nových investícií, a to približne 6,33 mld. USD, smerovala do sektora služieb, pričom investície do priemyslu oslabili o 21,7 %, uviedlo ministerstvo. Čína sa sústredila na získavanie PZI do priemyslu produkujúceho luxusné tovary a do moderných služieb, povedal hovorca ministerstva obchodu Shen Danyang.

Čína získava stabilný prílev zahraničných investícií každý rok odvtedy, ako sa v roku 2001 stala členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Vlani objem PZI, ktoré prišli do čínskej ekonomiky, dosiahol rekordnú sumu 117,6 mld. USD. V januári sa investície z desiatich ázijských krajín a regiónov, vrátane Hongkongu, Taiwanu, Japonska a Južnej Kórey, zväčšili o 22,2 % na 9,55 mld. USD. Investície z USA stúpli o 34,9 % na 369 mil. USD, ale PZI z Európskej únie klesli o 41,3 % na 482 mil. USD.

Čínske ministerstvo obchodu zároveň v utorok informovalo, že posilnila expanzia čínskych firiem v zahraničí. Čínske investície smerujúce do zahraničia sa v januári zväčšili o 47,2 % na 7,23 mld. USD. Rastu investícií smerujúcich do zahraničia pomohlo najmä výrazné zvýšenie investícií do japonskej ekonomiky o 500 %, uviedol rezort obchodu.

(1 EUR = 1,3699 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy