Predaj áut v EÚ vzrástol v januári piaty mesiac po sebe

Predaj áut v Európe vzrástol v januári už piaty mesiac po sebe. Dôvodom je zotavovanie ekonomík eurozóny. Informovali o tom agentúra Bloomberg a asociácia európskych výrobcov áut ACEA.
V januári 2014 sa počet registrácií nových osobných áut v Európskej únii (EÚ) v porovnaní s rovnakým mesiacom vlani zvýšil o 5,2 % na 935.640 vozidiel, uviedla ACEA. Počet predaných áut je však druhý najmenší v mesiaci január od roku 2003, keď ACEA začala zverejňovať údaj pre rozšírenú úniu.
V decembri 2013 predaj áut v EÚ vyskočil o 13 %. Odbyt áut v únii v januári vzrástol už piaty mesiac po sebe, čo je najdlhšia séria rastu predaja od 10-mesačného obdobia, ktoré sa skončilo v marci 2010.
V januári zaznamenala nárast väčšina trhov v EÚ. Spomedzi veľkých trhov sa najviac zvýšil odbyt v Británii a Španielsku (v oboch krajinách o 7,6 %), za nimi nasleduje Nemecko so 7,2-% rastom, Taliansko, kde sa predaj zvýšil o 3,2 %. Francúzsko zaznamenalo len mierny nárast o 0,5 %.
Automobilky očakávajú v tomto roku postupné oživenie predaja v Európe. Vlani sa dopyt v regióne prepadol na najnižšiu úroveň od roku 1995.
Európsky predaj skupiny Volkswagen, ktorá je najväčším európskym výrobcom áut, v januári medziročne vyskočil o 8,2 %. Spomedzi značiek skupiny odbyt kmeňovej značky VW vzrástol o 7,6 %, Audi o 8,5 % a Škody o 10 %.
Odbyt Renaultu, ktorý je treťou najväčšou európskou automobilkou za Volkswagenom a PSA Peugeot Citroën, v EÚ vyskočil o 13 %. Motorom rastu bol predaj lacnej značky Dacia, ktorý vzrástol o 38 %. Európsky predaj skupiny PSA sa v januári zvýšil o 6,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy