Globálne zotavovanie podľa Bundesbank pokračuje

Vo svojej februárovej správe nemecká centrálna bank uviedla, že Čína pravdepodobne bude pokračovať v raste bez výrazného narušenia. Podľa banky sa aj v eurozóne posilňujú známky postupného ekonomického zotavovania.

Turbulencie, ktoré v úvode tohto roka postihli nové trhové ekonomiky, neboli až také silné, aby vykoľajili zotavovanie globálneho hospodárstva, ktoré by malo v tomto roku posilniť. Uviedla to v pondelok nemecká centrálna banka. Minulý mesiac došlo k výraznému výpredaju mien Turecka, Južnej Afriky, Maďarska a Ruska. Neskôr sa však zotavili, keď centrálne banky zareagovali zvýšením úrokových sadzieb.

Nemecká centrálna banka v pravidelnej mesačnej správe poznamenala, že centrálne banky niektorých nových trhových ekonomík zvýšili úroky v reakcii na odlev kapitálu a pokles národných mien. „Aj keby to malo spomaliť ekonomicky rast v týchto krajinách, ich malý globálny význam znamená, že sa neočakáva zreteľné ovplyvnenie zotavovania svetového hospodárstva,“ konštatovala Bundesbank.

Vo svojej februárovej správe Bundesbank dodala, že Čína pravdepodobne bude pokračovať v raste bez výrazného narušenia.

Podľa nemeckej centrálnej banky sa aj v eurozóne posilňujú známky postupného ekonomického zotavovania. V Nemecku Bundesbank zaregistrovala „takmer nepretržité zlepšovanie“ hodnotenia situácie zo strany firiem aj domácností. V záverečnom štvrťroku minulého roka sa nemecký hrubý domáci produkt (HDP) zväčšil o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy