Konheim: Chudobní by si mali prestať sťažovať!

, CNBC;ČTK Foto: CNBC;photl

Bud Konheim, šéf luxusnej módnej spoločnosti Nicole Miller, odkazuje 99 percentám "chudobných" Američanov, že by sa mali prestať sťažovať a konečne pochopiť, aké majú šťastie. Vo väčšine sveta by ich príjmy zaradili medzi bohatých.

"Chudoba v USA predstavuje vo zvyšných 99 % častí sveta bohatstvo," tvrdí Konheim a poukazuje na príklad Američana, ktorý zarába 35 tisíc USD. V Indii, Číne a ďalších krajinách by bol považovaný za bohatého. Komentáre na tému príjmovej nerovnosti v USA pôsobia v podaní šéfa firmy predávajúcej luxusné šaty kontroverzne.

Aby ste sa v USA dostali do vrchného 1 %, musíte zarábať 500 tisíc USD ročne. "Globálne vás ale do najbohatšieho 1 % dostane už príjem 34 tisíc USD ročne," uvádza Branko Milanović, ekonóm Svetovej banky. V Číne postačí 91 tisíc ročne, aby ste patrili do TOP 1 %, v USA ale táto suma zodpovedá zhruba najbohatšej štvrtine obyvateľstva.

S príjmom 35 tisíc USD ročne ste v Číne niekde okolo šesťdesiateho percenta, teda vo vyššej strednej triede. V Indii je situácia podobná ako v Číne. Aby ste sa zaradili medzi smotánku, potrebujete zarábať viac než 87 tisíc USD ročne. Vyplýva to z posledných prepočtov z World Top Incomes Database. Limitná daňová sadzba pre bohatších sa v Indii začína pri príjme okolo 16 tisíc USD. Príjem 35 tisíc USD ročne by zodpovedal vyššej triede.

Konheim pripúšťa, že je vnímanie bohatstva relatívne. Posudzujete ho vo vzťahu k životnému štandardu ľudí okolo seba a nákladom krajiny alebo mesta, v ktorom žijete. S 35 tisíckami by ste boli síce za vodou vo vidieckej Indii alebo Číne, ale pretĺkali sa v niektorých častiach USA.

Generálni riaditelia 500 najväčších firiem v USA priemerne zarobia 354 krát viac ako ich bežní podriadení. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Stanton Chase International.

V Európe sú na tom veľmi dobre riaditelia v Nemecku, ktorí berú 148 krát vyšší plat, než je tamojší priemer. Dokonca aj v pomerne rovnostárskom Francúzsku si šéf veľkej firmy zarobí stodvadsaťnásobok bežnej mzdy, zatiaľ čo jeho britský kolega sa musí uspokojiť s 84 násobkom.

Pozornosť vzbudilo vlani v novembri švajčiarskej referendum, v ktorom sa obyvatelia krajiny vyjadrovali k návrhu strany Mladých socialistov, aby generálny riaditelia dostávali nanajvýš dvanásťnásobok minimálnej mzdy. Prekvapivou väčšinou 65 percent Švajčiari tento návrh zamietli. Ešte v roku 1984 brali švajčiarski riaditelia šesťnásobok priemernej mzdy, teraz je to už 43 násobok. Zlú krv však vyvolávajú platy šéfov piatich najväčších švajčiarskych firiem presahujúce viac ako 200 krát celoštátny priemer, ktorý činí v prepočte asi 6570 eur mesačne.

Aj na Slovensku sú najlepšie ohodnotení manažéri vo finančníctve, farmaceutickom a technologickom priemysle. Generálny riaditeľ pobočky medzinárodnej IT firmy si za rok dokáže zarobiť 182 500 až 365 tisíc eur. Vedľa veľkosti a obratu firmy, záleží aj na skúsenostiach a osobnosti kandidáta. Netreba zabúdať ani na rôzne bonusy a benefity, ktoré ročne môžu tvoriť 40 až 50 percent celkového príjmu.

Súvisiace články

Aktuálne správy