Nákupy cez internet v Nemecku rastú, mnohé kamenné obchody zaniknú

Internetové obchody zrejme prinesú v nasledujúcich rokoch pohromu kamenným obchodom najmä v malých a stredne veľkých nemeckých mestách.

Internetové obchody zrejme prinesú v nasledujúcich rokoch pohromu kamenným obchodom najmä v malých a stredne veľkých nemeckých mestách. Agentúra DPA sa odvoláva na prognózu Gerrita Heinemanna, vedúceho eWeb-Reaserch-Center na vysokej škole v Niederrheine. Ten uviedol, že tržby onlinových obchodov budú čoraz viac znižovať obrat kamenným obchodom a stanú sa ich likvidátormi. Konkurencii neodolajú najmä slabí obchodníci a predajne budú musieť zatvoriť.
Najnovší prieskum kolínskeho ústavu pre obchodný sektor IFH zistil, že každý tretí spotrebiteľ z okrajových častí mesta obmedzil cesty za nákupmi do jeho centra a namiesto toho radšej nakupuje cez internet.
Viac ako 60 % majiteľov malých predajní zo Združenia maloobchodníkov Nemecka (HDE) uviedlo, že počet zákazníkov u nich klesá.
Trend potvrdilo aj minuloročné predvianočné obdobie. Kým maloobchod dosiahol tržby 80 miliárd eur a medziročne stagnovali, internetové obchody zaznamenali vzostup predaja o 54,5 % na 8,5 miliardy eur. Do roku 2023 by mali tržby kamenných obchodov podľa analýz expertov klesnúť o 30 %.
Heinemann považuje ťaženie internetových obchodov za logické. Predvianočné nákupy sa spájajú so stresom, ktorý nemá nič spoločné s radostným pocitom z nakupovania. A keďže ľudia prišli o túto radosť, začali sa utiekať k internetovým obchodom.
Na rozdiel od menších miest s 30.000 až 60.000 obyvateľmi podľa Heinemanna nehrozí nijaká pohroma obchodom v metropolách ako Mníchov, Hamburg, Frankfurt nad Mohanom, Kolín či Düsseldorf. Význam ich obchodných ulíc vzrastie.
Predaj cez internet sa zatiaľ presadzuje slabo v sortimente potravín. V Nemecku zostáva hlboko pod 1 %. Podniková poradenská spoločnosť Ernst & Young odhaduje, že do roku 2020 však budú ľudia nakupovať asi 10 % potravín v online obchodoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy