Švajčiarske ťaženie proti cudzincom pokračuje, nové obmedzenia hrozia aj Slovákom

, ČTK. Foto SITA

Švajčiarski nacionalisti vyzvali vládu, aby zabránila možnému prílivu pracovníkov z východnej Európy v lete, keď pre občanov z ôsmich východoeurópskych krajín skončia dočasné zákonné obmedzenia. Švajčiari pred týždňom v referende schválili obmedzenie počtu prisťahovalcov a vláda chystá zákon stanovujúci limity pre imigrantov.

"Čelíme mohutnej vlne imigrantov," vyhlásil šéf nacionalistickej Švajčiarskej ľudovej strany Toni Brunner v rozhovore pre nedeľník Schweiz am Sonntag. Prisťahovalci podľa neho začali do krajiny prúdiť, keď v roku 2008 Švajčiarsko otvorilo hranice pre pracovníkov z 15 krajín EÚ.

V júni získajú podobnú možnosť občania Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Slovinska, Estónska, Litvy a Lotyšska, čo podľa Brunnera hrozí ďalším prílivom zahraničných pracovníkov. Vláda by tomu podľa neho mala zabrániť. Obyvatelia krajiny pritom už minulý týždeň tesnou väčšinou odhladovali zmenu ústavy, ktoré má imigráciu obmedziť pomocou kvót.

Švajčiarsky kabinet začal po prekvapivom výsledku referenda chystať návrh zákona, ktorý by mal stanoviť kvóty na počet nových prisťahovalcov. Vláda by chcela návrh zákona predložiť ešte tento rok, Švajčiarsko by ho malo prijať do troch rokov.

Švajčiarske ministerstvo spravodlivosti v sobotu oznámilo, že v súvislosti s referendom vôbec neotvorí trh práce Chorvátsku, ktoré je najnovšou členskou krajinou EÚ. "Zmluva o rozšírenie voľného pohybu osôb na Chorvátsko nemôže byť v tejto podobe podpísaná," uviedla ministerka spravodlivosti Simonetta Sommaruga. Dodala, že vláda pracuje na riešení, ktoré nebude Chorvátsko v porovnaní s ďalšími členskými štátmi EÚ diskriminovať. "Pre Chorvátsko je neprijateľné, aby sa s ním počas nasledujúcich troch rokov zaobchádzalo ako s treťou krajinou a nie sa členom EÚ," reagoval Aleksandar Heina, veľvyslanec Chorvátska v Berne.

Brusel Švajčiarsku pohrozil vypovedaním spolupráca na výskumnom programe Horizon 2020, vďaka ktorému už švajčiarski vedci získali miliardy aur, a vylúčením Švajčiarska z výmenného programu pre študentov vysokých škôl Erasmus.

Súvisiace články

Aktuálne správy