BoE sa neponáhľa so zvyšovaním sadzieb

Britská centrálna banka začne zvyšovať úrokové sadzby až vtedy, keď viacero ukazovateľov naznačí, že výkon ekonomiky je bližšie k jej maximálnej kapacite

Britská centrálna banka (BoE) začne zvyšovať úrokové sadzby až vtedy, keď viacero ukazovateľov naznačí, že výkon ekonomiky je bližšie k jej maximálnej kapacite. V nedeľu to vyhlásil šéf BoE Mark Carney. „Smerovanie monetárnej politiky a úrokových sadzieb nastavíme s veľkou opatrnosťou, aby sme zabezpečili to, že úpravy urobíme až vtedy, keď zaznamenáme udržateľný rast zamestnanosti, príjmov a výdavkov,“ povedal Carney pre BBC. Úrokové sadzby by mali prvýkrát stúpnuť v druhom kvartáli budúceho roku.

Šéf centrálnej banky taktiež uviedol, že ho znepokojuje britská história vzostupov a pádov na realitnom trhu. Zároveň však vyhlásil, že vládny program podpory kúpy nehnuteľností nepovažuje za hlavný faktor rastu cien. „Je dosť malý, uplatňuje sa mimo Londýna a na nehnuteľnosti s nižšou cenou, pričom sa prevažne týka ľudí, čo kupujú prvú nehnuteľnosť. Nie je teda rozhodujúci na realitnom trhu, je však našou povinnosťou ho sledovať,“ povedal Carney v súvislosti s týmto programom.

Súvisiace články

Aktuálne správy