Austrálsky premiér navrhuje zrušiť obmedzenia zahraničných investorov v Qantase

Terajšie obmedzené možnosti investorov, čo sa týka vlastníctva v austrálskej leteckej spoločnosti Qantas, firmu poškodzujú a mali by sa zmeniť. Uviedol to dnes austrálsky premiér Tony Abbott, čo zahraničným investorom dáva šancu na získanie kontroly nad spoločnosťou. Informovala o tom agentúra DPA.
„Myslím si, že by bolo viac než vhodné Qantas týchto obmedzení zbaviť,“ povedal Abbott. Momentálne smú zahraniční investori vlastniť v leteckej spoločnosti maximálne 49-% podiel.
Firma už nejaký čas tlačí na vládu, aby buď uvoľnila obmedzenia, ktoré dnes znemožňujú leteckej spoločnosti získať viac peňazí od zahraničných investorov, alebo garantovala jej dlh. Poukazuje na to, že za súčasných okolností nemá šancu konkurovať iným leteckým spoločnostiam na austrálskom trhu, napríklad spoločnosti Virgin Australia. Tá obmedzenia na vlastníctvo zo strany zahraničných investorov nemá, čo jej umožňuje bezproblémový prístup ku kapitálu.
Výsledkom je, že spoločnosti Qantas, ktorá v 80. rokoch kontrolovala zhruba 40 % liniek z Austrálie do zahraničia, klesol v súčasnosti tento podiel na 16 %. Aj v rámci vnútroštátneho trhu sa pozícia spoločnosti zhoršuje. Zatiaľ čo pred piatimi rokmi kontrolovala asi 65 % domáceho trhu, dnes je tento podiel nižší, pričom jeho percento je približne rovnaké ako v prípade konkurenčnej Virgin Australia.

Súvisiace články

Aktuálne správy