BOJ podľa MMF nemusí ďalej uvoľňovať monetárnu politiku

Miera inflácie v krajine podľa predstaviteľa Medzinárodného menového fondu (MMF) Jerryho Schiffa smeruje k dosiahnutiu inflačného cieľa

Správa „BANKY: BOJ podľa MMF nemusí ďalej uvoľňovať monetárnu politiku“ rozšírená o v druhom odseku o stanovisko japonského premiéra Šinza Abeho

TOKIO 12. februára (SITA, Reuters) – Japonská centrálna banka (BOJ) nemusí v súčasnosti ďalej uvoľňovať monetárnu politiku, keďže miera inflácie smeruje k dosiahnutiu inflačného cieľa vo výške dvoch percent. Vyhlásil to predstaviteľ Medzinárodného menového fondu (MMF) Jerry Schiff. BOJ v apríli minulého roku prisľúbila, že prostredníctvom rozsiahleho nákupu aktív zdvojnásobí menovú bázu s cieľom dosiahnuť inflačný cieľ za približne dva roky.

Japonský premiér Šinzo Abe v stredu vyhlásil, že je na BOJ, aby rozhodla o použití špecifických nástrojov monetárnej politiky, s cieľom zabezpečiť dosiahnutie dvojpercentného inflačného cieľa. „BOJ vyhlásila, že urobí nevyhnutné kroky s tým, že vezme do úvahy riziká pre ekonomiku a pre cenovú hladinu. Očakávam, že banka urobí vhodné kroky,“ povedal Abe.

Cenová hladina v krajine sa skutočne postupne zvyšuje. Jadrová spotrebiteľská inflácia v Japonsku v decembri zrýchlila. Cenová hladina v krajine rástla najrýchlejšie za viac ako päť rokov. Jadrové spotrebiteľské ceny v krajine merané indexom spotrebiteľských cien (CPI) sa medziročne zvýšili o 1,3 %. Analytici očakávali, že jadrové ceny v sledovanom období stúpnu o 1,2 %. Ukazovatele jadrovej inflácie nezahŕňajú volatilné ceny potravín a energií. V novembri bola jadrová inflácia v krajine 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy