Politika BoE by sa nemala sprísňovať ešte aspoň rok

Potrvá ešte aspoň rok, kým začne Bank of England (BoE) sprísňovať monetárnu politiku. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Reuters. BoE v auguste uviedla, že rekordne nízku úrokovú sadzbu na úrovni 0,5 % nezačne zvyšovať, kým miera nezamestnanosti v krajine neklesne na 7 %. Výbor pre menovú politiku BoE sa však už v januári snažil zdôrazniť, že ak sa to stane, nemá v úmysle hneď zvýšiť úroky.

Miera nezamestnanosti v krajine klesá rýchlejšie, ako sa predpokladalo dokonca ešte pred mesiacom. Hodnotu 7 % by mala dosiahnuť tento kvartál.

Z tohtotýždňového prieskumu agentúry Reuters vyplýva, že zvýšenie úrokových sadzieb so strany BoE by mohlo prísť v druhom kvartáli budúceho roku. Toto zvýšenie by malo byť vo výške len 0,25 percentuálneho bodu. „Hospodárske zotavenie ešte nie je dostatočné na to, aby zvládlo zvýšenie úrokových sadzieb a následné posilnenie britskej meny,“ povedal jeden z analytikov.

Z prieskumu taktiež vyplýva, že rizikom pre ekonomiku je prehriatie realitného trhu, nízka produktivita a slabý dopyt z eurozóny. Práve krajiny eurozóny sú hlavným obchodným partnerom Veľkej Británie.

Súvisiace články

Aktuálne správy