Portugalsko predalo 10-ročné dlhopisy za 3 miliardy eur

Portugalsko dnes urobilo výrazný krok smerom k získaniu úplného prístupu na dlhopisové trhy, keď predalo 10-ročné dlhopisy za 3 miliardy eur. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
Záujem investorov bol vysoký, keďže dopyt až trojnásobne prevýšil ponuku. Úrok dosiahol 5,11 %, čo je najnižší úrok od mája 2010 a zároveň výrazne nižší než úrok z mája 2013, keď Portugalsko prvýkrát od požiadania o záchranu predalo dlhopisy s 10-ročnou lehotou splatnosti. Vtedy úrok dosiahol 5,65 %.
Lisabon musel v roku 2011 požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc v celkovej výške 78 miliárd eur po tom, ako krajina už nebola schopná požičiavať si peniaze na finančných trhoch. Záchranný program, v rámci ktorého muselo Portugalsko prijať viaceré úsporné opatrenia, sa ukončí v júni tohto roka. Dovtedy sa chce Lisabon v plnej miere vrátiť na finančné trhy.
V januári predalo Portugalsko 5-ročné dlhopisy za 3,25 miliardy eur. Spolu tak z predaja dlhopisov získalo v tomto roku už 6,25 miliardy eur, čo je zhruba polovica z celkového objemu financií, ktoré plánuje tento rok získať. Podľa agentúry Reuters chce Portugalsko získať tento rok z predaja dlhopisov okolo 11 až 13 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy