Fed pravdepodobne bude naďalej redukovať nákupy aktív

Nová šéfka centrálnej banky USA Janet Yellenová však pripustila, že zotavovanie trhu práce zďaleka ešte nie je úplné.

Šéfka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová uviedla, že centrálna banka USA smeruje k pokračovaniu redukcie menových stimulov, hoci pripustila, že zotavovanie trhu práce zďaleka ešte nie je úplné. Počas svojho prvého verejného vystúpenia, a to na pôde finančného výboru Snemovne reprezentantov, konštatovala, že Fed bude musieť sledovať celý rad ukazovateľov z trhu práce, nielen mieru nezamestnanosti.

Hoci nezamestnanosť v USA od septembra 2012, kedy Fed začal program nákupov dlhopisov, klesla o 1,5 percentuálneho bodu, a to na 6,6 %, stále zostáva „výrazne nad úrovňou“, ktorú centrálna banka považuje za mieru zodpovedajúcu maximálne udržateľnej zamestnanosti, uviedla Yellenová. „Zotavovanie trhu práce zďaleka ešte nie je úplné,“ povedala vo výbore Snemovne reprezentantov.

Yellenová zdôraznila kontinuitu stratégie menovej politiky Fed-u a uviedla, že rozhodne podporuje prístup, ktorý presadzoval jej predchodca Ben Bernanke. Pod jeho vedením Fed nakúpil dlhopisy v hodnote biliónov dolárov, aby znížil dlhodobé náklady na požičiavanie si. V decembri však centrálna banka USA začala redukovať tento program nákupov dlhopisov. Yellenová konštatovala, že Fed „pravdepodobne zmierni tempo nákupov aktív na svojich budúcich zasadaniach“, ak ekonomické údaje podporia očakávania zlepšenia trhu práce a rastu inflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy