Učte sa mandarínštinu, kvôli čínskym turistom ju môžete potrebovať

, FT, CNBC Foto:SITA

Najľudnatejšia krajina sveta dospela do štádia, kedy si významná časť obyvateľstva môže dovoliť cestovať. Po textile a elektronike tak svet čaká vlna exportu čínskych turistov.

Na linke z thajského Bangkoku na Srí Lanku vás pri podávaní obeda možno prekvapí jedálny lístok v mandarínštine. Na čínske písmo budete v nasledujúcich rokoch veľmi pravdepodobne narážať čoraz častejšie, a to nielen v lietadlách.

Fenomén čínskych turistov v zahraničí nie je zas také nóvum, ale podľa všetkého naberá na neprehliadnuteľnej intenzite. Podľa posledných odhadov sa s kufrom na cesty vlani vydalo 100 miliónov Číňanov. Ešte v roku 2010 to bolo len 60 miliónov. Tempo rastu by pritom podľa niektorých pozorovateľov mohlo ešte zrýchliť.

Analytik spoločnosti CLSA Aaron Fischer vidí ako kľúčový moment prekonanie hranice 8000 USD pri ukazovateli HDP na hlavu. Opiera sa pri tom o predchádzajúce skúsenosti z Južnej Kórey, Taiwanu a Japonska. Čína sa momentálne pohybuje okolo 7000 USD na hlavu, avšak v niektorých regiónoch ukazovateľ dosahuje výrazne vyšších hodnôt. Podľa Fischera by sa celkový počet turistov odchádzajúcich za hranice mohol do konca desaťročia vyšplhať k 200 miliónom. Cestovné výdavky by sa v rovnakom časovom horizonte mali strojnásobiť. "O čínskych turistoch hovoríme roky. Ľudia si myslia, že sme v polovici alebo v dvoch tretinách príbehu. My si to nemyslíme, podľa nás sme stále na začiatku," domnieva sa Fischer.

To by bola dobrá správa pre všetky firmy, ktorých príjmy závisia od prílivu turistických dolárov či jüanov. Medzi najväčších výhercov zatiaľ patria akcie spoločností prevádzkujúcich hazard. Hodnota Galaxy Entertainment, ktorej jediné kasíno v Macau prijme za rok v stávkach viac peňazí ako celé Las Vegas dohromady, v minulom roku vzrástla na viac než dvojnásobok. Majiteľ Galaxy Lui Che – woo sa vďaka tomu dostal tesne za najbohatšieho Ázijci Li Ka – Shinga. A darilo sa aj konkurenčným kasínam.

Ruky si môžu mädliť aj infraštruktúrne podniky. Akcie letiska v Sydney v uplynulých 12 mesiacoch vzrástli trikrát toľko ako celá austrálska burza. Thajská skupina Airports of Thailand, kótovaná v Bangkoku, posilnila o viac ako 60 %, aj keď ju trochu na výkone ubrali nedávne politické turbulencie v krajine. Medzi ďalšími tipy sú zmieňované kórejské kozmetické firmy, reťazce duty – free obchodov alebo austrálske vzdelávacie inštitúcie.

Niektorí správcovia portfólií upozorňujú na to, že mnoho odvetví naviazaných na turistický ruch nemá vysoké bariéry vstupu, a preto by v dlhodobom období mohli mať problémy so ziskovosťou. V relatívnom bezpečí sa zdajú byť kasína a duty – free shopy. Zdrojom obáv môže byť fakt, že pomer medzi trhovou cenou akcií a čistým ziskom sa v ázijskom hazarde pohybuje od 25 – do 70násobku. S vyšším rizikom si ale investori, rovnako ako hráči v Macau, starosti nerobia.

Súvisiace články

Aktuálne správy