Zárobky podporené olympiádou: Rusi sa vrhli na stávky, vedie hokej

, E15 Foto: SITA

Olympiáda v Soči zvýši obrat na trhu športových stávok o dvadsať percent na 200 miliónov dolárov mesačne. Staviť sa pritom dá na čokoľvek, počnúc populárnym hokejom až po comeback medveďa z roku 1980.

"Najväčší biznis bookmakerov predstavuje futbal. Mimo sezóny ho môže nahradiť olympiáda, a to predovšetkým stávkami na hokej, biatlon a celkový počet medailí tímu," pochvaľuje si šéf organizácie bookmakerov v Rusku Oleg Žuravskij.

Ročný obrat trhu športových stávok v Rusku činí 1,5 až dve miliardy dolárov, na mesiac tak pripadá najvyššia suma až 167 miliónov dolárov. Zisky bookmakerov sú pritom sedem až dvanásť percent stávky. Vo februári si teda vďaka olympiáde zarobia až 24 miliónov dolárov.

To, že Rusi na olympiáde v Soči najčastejšie vsádzajú na celkový stav medailí tímu, hokej a biatlon, potvrdil pre server rbkdaily.ru prezident Národnej asociácie bookmakerov Jurij Fedorov. "Čo sa zimných športov týka, mnohokrát všetko záleží na subjektívnom hodnotení rozhodcov, ako napríklad v krasokorčuľovaní, tam je pre diváka zložité odhadnúť, kto zvíťazí," vysvetľuje, prečo ľudia toľko nevsádzajú na ďalší populárny ruský šport. Podľa stávkových spoločností šesťdesiat percent tipov v Soči pripadá na hokej, dvadsať na počty medailí, dvanásť má biatlon a len osem percent zostáva na ďalšie disciplíny.

Kurz na víťazstvo ruského olympijského tímu je teraz 7,95, na víťazstvo v hokeji 2,95. Rusi podľa prieskumu kalkulujú s troma scenármi: optimistickým, realistickým a pesimistickým. V prvom prípade sa počíta s umiestnením ruského tímu na prvom či druhom mieste a ziskom šestnástich zlatých medailí, v druhom prípade s deviatimi zlatými a tretím či štvrtým miestom. Najväčší pesimisti sa obávajú piateho až šiesteho miesta s piatimi zlatými medailami.

Olympijské stávky však nesúvisia len so športom. Dalo sa tipovať aj na to, či sa na otváraní objaví olympijský maskot z hier v roku 1980, na to, ako vzplanie oheň, alebo či Vanessa Mae úspešne vystúpi v obrovskom slalome.

Na zárobky podporené olympiádou sa tešia aj majitelia moskovských barov. Podľa prieskumu serveru rbkdaily.ru medzi majiteľmi podnikov, ktoré budú premietať priame prenosy, sa miesta rezervujú dlho dopredu. Na otvárací ceremoniál bolo zarezervovaných až 85 percent miest. Najväčší záujem je samozrejme o časy, kedy sa vysiela hokej a krasokorčuľovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy