Talianske banky by sa mali rozhodnejšie zbaviť zlých úverov

Guvernér centrálnej banky krajiny Ignazio Visco nabáda peňažné ústavy, aby uvažovali o ambicióznejších prístupoch pri zbavovaní sa klasifikovaných úverov.

Guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco podporil kroky niektorých peňažných ústavov krajiny, ktorých cieľom je zbaviť sa klasifikovaných úverov a naznačil, že by mohli uvažovať o ambicióznejších prístupoch. Vyjadrenie guvernéra na sobotňajšej konferencii v Ríme signalizuje, že hoci si Taliansko nemôže dovoliť zriadiť štátnu „zlú banku“, ako to urobili Španielsko a Írsko, podporuje svoje finančné inštitúcie, aby našli podobné riešenia so zapojením súkromného sektora.

Dve najväčšie talianske banky, Intesa Sanpaolo a UniCredit, rokujú s americkou investičnou firmou KKR o zriadení fondu, ktorý by prevzal časť ich zlých úverov. Pre agentúru Reuters to povedali zdroje oboznámené s problematikou. „Kroky viacerých bánk zamerané na racionalizáciu manažmentu klasifikovaných úverov idú správnym smerom,“ konštatoval Visco.

Viceguvernér talianskej centrálnej banky Salvatore Rossi pre Reuters povedal, že Taliansko nemôže nasledovať príklad Španielska a zriadiť „zlú banku“, ktorá by získala zdroje z verejných financií. „Myslím si, že naše väčšie banky môžu samy nájsť riešenie problému zlých úverov, ostatné možno budú chcieť uvažovať o spoločných riešeniach,“ konštatoval šéf banky Unicredit Federico Ghizzoni.

Visco uviedol, že objem zlých úverov, ktorý je teraz v pomere k celkovej sume úverov na úrovni približne 9 %, by mal v najbližších kvartáloch zostať stabilný. Jedinou cestou k obnoveniu dôvery voči bankovému systému je rozhodné zlepšenie riadenia a zväčšenie poskytovania pôžičiek firmám a domácnostiam, poznamenal Visco.

Súvisiace články

Aktuálne správy