Sporitelia nad 60 rokov dostanú od DSS listy

Pôjde o listy s informáciou o dôchodkoch z druhého piliera.

Najneskôr do konca tohto roka by mali dôchodkové správcovské spoločnosti zaslať sporiteľom, ktorí dovŕšili 60 rokov veku pred 1. januárom 2015, list s informáciou o dôchodkoch z druhého piliera. Vyplýva to z návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, o ktorom by mala v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada. „Vek 60 rokov bol stanovený tak, aby mal budúci dôchodca primeraný čas pred dovŕšením dôchodkového veku na oboznámenie sa so svojimi právami a možnosťami, ktoré mu poskytuje druhý pilier,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.
Podľa rezortu práce a sociálnych vecí pôjde o štandardizovaný list, v ktorom bude penzijná spoločnosť sporiteľa informovať o jeho budúcich právach na výber formy výplaty (napríklad doživotný dôchodok) a poskytovateľa výplaty (poisťovňa alebo dôchodková správcovská spoločnosť) dôchodku z druhého piliera. Obsah listu stanoví ministerstvo práce po dohode s Národnou bankou Slovenska vo vykonávacom predpise k zákonu.

V roku 2015 bude mať podľa ministerstva nárok na nákup doživotného dôchodku z poisťovne približne 3 tisíc sporiteľov, ktorí budú poberať z druhého piliera dôchodok v priemernej mesačnej výške približne 23,40 eura. Následne by mal každoročne rásť počet poberateľov dôchodku z druhého piliera o 2 tisíc.

Súvisiace články

Aktuálne správy