Globálna ekonomika bez steroidov

, project-syndicate Foto:SITA

Hospodársky rast je späť. Nielenže konečne súčasne expandujú Spojené štáty, Európa a Japonsko, ale sila sa vracia aj rozvojovým krajinám. Vďaka tomu sa svetový HDP tento rok zvýši o 3,2 %, v porovnaní s 2,4 % v roku 2013. To znamená, že v roku 2014 by globálna ekonomika mohla vykročiť z bludného kruhu.

Skutočnosť, že sa vyspelé ekonomiky odrážajú od dna, je dobrou správou pre všetkých. Pred rozvíjajúce sa a rozvojové ekonomiky, ktoré globálnemu rastu posledných piatich rokov dominovali, ale kladie dôležitú otázku: keď sa k nim teraz pripájajú krajiny s vysokými príjmami, bude k úspechu v konkurencii stačiť pokračovanie v zabehnutých koľajach?

Prostá odpoveď znie nie. Tak ako atlét môže pomocou steroidov dosiahnuť rýchle výsledky a zároveň sa vyhnúť náročným tréningom potrebným na pestovanie výdrže a zabezpečenie dlhodobého zdravia, niektoré rozvíjajúce sa krajiny sa v podpore rastu spoliehali na krátkodobé kapitálové prílivy, takzvané "horúce peniaze", ale náročné ekonomické a finančné reformy odkladali alebo sa im celkom vyhýbali. Vzhľadom k tomu, že sa americká centrálna banka chystá sprísniť mimoriadne štedré menové pomery, ktoré boli motorom tohto "jednoduchého rastu," aj rozvíjajúce sa krajiny budú musieť zmeniť prístup, napriek oveľa zúženejšiemu priestoru na manévrovanie, alebo riskovať, že stratia pôdu pod nohami, ktorú v posledných rokoch získali.

Kým sa sprísňovanie menovej politiky Fedu premieta do reality, Svetová banka odhaduje, že kapitálové toky do rozvojových krajín klesnú zo 4,6 % tamojšieho HDP v roku 2013 na asi 4 % v roku 2016. Pokiaľ ale dlhodobé americké úrokové sadzby budú stúpať príliš rýchlo alebo ak politické zmeny nebudú náležite oznamované alebo trhy začnú kolísať, kapitálové toky by sa mohli rýchlo zrútiť. Na niekoľko mesiacov snáď až o viac než 50 %.

V tých rozvíjajúcich sa ekonomikách, ktoré nedávne kapitálové prílivy nevyužili na presadenie reforiem, má tento scenár potenciál narušiť rast. Pravdepodobný vzostup úrokových sadzieb vytvorí značný tlak na krajiny s rozsiahlymi deficitmi bežného účtu a vysokými hladinami zahraničného dlhu – dôsledky piatich rokov expanzie úverov.

Ostatne keď sa vlani v lete objavili špekulácie, že Fed čoskoro začne zužovať nákupy dlhodobých aktív (takzvané kvantitatívne uvoľňovanie), tlaky na finančných trhoch boli najsilnejšie práve v krajinách podozrivých zo slabých fundamentov. Obzvlášť citeľne boli zasiahnuté Turecko, Brazília, Indonézia, India a Južná Afrika – prezývané "krehká päťka".

V posledných dňoch sa pod opätovný tlak dostali tiež meny niektorých rozvíjajúcich sa trhov, čiastočne v dôsledku devalvácie argentínskeho pesa a známok spomalenie čínskeho rastu, ako aj pochybnosti nad reálnou silou týchto ekonomík za všeobecne vyľakané nálady na trhu. Rovnako ako turbulencie minulého leta aj súčasný nápor trhových tlakov postihuje predovšetkým ekonomiky vyznačujúci sa buď domácimi politickými pnutím, alebo ekonomickou nerovnováhou.

Pre väčšinu rozvojových krajín však príbeh nie je až tak ponurý. Finančné trhy v mnohých rozvojových krajinách sa pod výraznejší tlak zatiaľ nedostali. Ani vlani v lete ani teraz. Ostatne meny viac ako troch pätín rozvojových krajín, z ktorých mnohé sú silnými ekonomickými ťahúňmi, ktorým prospeli predkrízové ​​reformy a prilákali teda stabilnejšie kapitálové prílivy, napríklad priame zahraničné investície, vlani na jar a v lete zhodnocovali.

Navyše ak sa vrátime k športovej metafore, niektorí aj pod tlakom pokračovali v precvičovaní svalov a zlepšovaní výdrže. Napríklad Mexiko vlani otvorilo svoj ​​energetický sektor zahraničným partnerom. Táto politicky náročná reforma, pravdepodobne spôsobí výrazné dlhodobé prínosy. Mexiku zrejme pomohlo uniknúť zaradenie do krehkej päťky.

Isté možnosti pre rozvojové krajiny prinesie tiež silnejší rast ekonomík s vysokými príjmami. Napríklad vďaka vyššiemu dopytu po dovoze a novým investičným zdrojom. Oproti jednoduchým kapitálovým prílivom z éry kvantitatívneho uvoľňovania bude síce ťažšie tieto príležitosti využiť, ale prínosy budú oveľa trvalejšie. Aby ich však krajiny zužitkovali, opäť podobne atlétom, musia vynaložiť úsilie potrebné k úspešnému súpereniu cez rozumné domáce politiky, ktoré cibria prostredie ústretové k podnikaniu a naklonené konkurenčnému súpereniu, príťažlivý režim zahraničného obchodu a zdravý finančný sektor.

Súčasťou tejto úlohy bude v mnohých krajinách nutné obnoviť makroekonomické vankúše, ktoré sa v priebehu rokov fiškálnej a menovej stimulácie vyprázdnili. Znížiť fiškálne deficity a priviesť menovú politiku bližšie k neutrálnej úrovni bude obzvlášť ťažké v krajinách, ako je krehká päťka, kde sa vlečie rast.

Rovnako ako pre vyčerpaného športovca, ktorý potrebuje načerpať nové sily, nie je ani pre politického lídra ľahké uskutočňovať náročné reformné opatrenia pod tlakom. V rozvíjajúcich sa ekonomikách je to však pre obnovenie rastu a posilneniu blahobytu občanov nevyhnutné. Prežiť krízu je jedna vec, vyjsť z nej ako víťaz je ale niečo úplne iné.

Autorom je Sri Mulyani Indrawati, bývalá indonézska ministerka financií, je generálnou a prevádzkovou riaditeľkou Svetovej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy