Moodys upozorňuje na riziká hier v Soči

Mesto a región Krasnodar profitovali z obrovských vládnych investícií do zimných olympijských hier v Soči, v dlhodobejšom horizonte ich však pravdepodobne zaťažia vysoké náklady na údržbu novej infraštruktúry, varuje ratingová agentúra

Správa infraštruktúry vybudovanej v rámci príprav na XXII. zimné olympijské hry v ruskom Soči, bude pre mesto a tamojšiu regionálnu vládu napriek obrovským štátnym investíciám veľmi náročná. Uviedla to v stredu medzinárodná ratingová agentúra Moodys. Mesto a región Krasnodar profitovali z vládnych investícií, v dlhodobejšom horizonte však budú pravdepodobne čeliť vysokým nákladom na údržbu infraštruktúry a tiež nie je isté, či sa investície premietnu do vyšších príjmov z cestovného ruchu, varuje Moody’s.

 

Vypracovaním plánu využitia infraštruktúry po skončení hier v nedeľu vládny kabinet poveril ruský premiér Dmitrij Medvedev. Podľa agentúry AP sa má časť nových objektov zmeniť na nákupné alebo kongresové centrá. Hodnotenie dopadov olympijských hier v Soči na ruské verejné financie rovnako v stredu zverejnila aj ďalšia zo svetovej trojky ratingových agentúr, Fitch. Náklady usporiadania hier sa podľa dostupných údajov pohybujú na úrovni 50 mld. USD, čo predstavuje menej ako 2,5 % hrubého domáceho produktu Ruska, uviedla agentúra. Keďže časť nákladov prevzal súkromný sektor, je celkový dopad na štátne financie minimálny, uzatvára Fitch.

(1 EUR = 1,3519 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy