Platenie kartou bude lacnejšie: Zarobia obchodníci, prerobia zákazníci

, iDnes Foto:SITA

Viac miest, kde sa dá platiť kartou, ale aj zvýšenie ročného poplatku za kartu a skromnejšie bonusy v kartových programoch. To sú možné vplyvy zníženia medzibankových poplatkov z kartových transakcií, ktoré zvažuje Európska únia.

Európska únia chce znížiť medzibankové poplatky, ktoré obchody z platieb kartou odvádzajú. Pre poplatky, ktoré platí banka obchodníka banke, ktorá vydala platobnú kartu, chce Únia stanoviť strop 0,2 percenta z platby debetnou a 0,3 percenta z platby kreditnou kartou. O návrhu teraz bude rokovať Európsky parlament a Rada EÚ, nestihnú ho však zrejme schváliť skôr ako začiatkom budúceho roka.

Dá sa teda očakávať, že kartový terminál si zaobstarajú aj tí, ktorým sa to doteraz neoplatilo. A že spolu s nápismi nad pokladňami umožňujúcimi platby kartou až od určitej výšky útraty zmiznú aj kyslé tváre predajcov. K obstaraniu si kartového terminálu by potom nariadenie EÚ mohlo motivovať obchody, ktoré doteraz akceptovali len hotovosť, čo bol tiež zámer Únie. Tým by sa rozšíril počet miest, kde sa dá platiť kartou. Nižšia výmenné poplatky by tiež mali zlacnieť výber z bankomatu iných bánk. Tým však výhody pre majiteľov kariet končia. Prevláda totiž názor, že obchody zníženie poplatkov do výhodnejších cien tovarov nepremietnu. A EÚ zatiaľ podľa bruselskej pobočky MasterCard neprezradila, ako by ich k tomu chcela prinútiť.

Prezident spoločnosti MasterCard Europe Javier Perez tvrdí, že ak sa poplatky znížia, najväčším porazeným bude spotrebiteľ. "Skúsenosti zo Španielska ukazujú, že zavedením stropu pre poplatky dôjde k presunu nákladov z obchodníkov na spotrebiteľov," uviedol. Podľa štúdie MasterCard zaplatili španielski spotrebitelia kvôli zníženiu poplatkov na menej ako polovicu v rokoch 2006 až 2010 na ročných poplatkoch za karty o 2,35 miliardy eur viac, zatiaľ čo obchodníci ušetrili 2,75 miliardy. Počet platobných kariet sa začal znižovať a klesli aj počty transakcií. Regulácia tak priniesla krátkodobý zisk iba španielskym predajcom, ktorí si však výhody nechali pre seba.

Ďalšou tienistou stránkou zavedenia stropu je to, že banky si pravdepodobne budú chcieť nižšie odvody od obchodníkov vynahradiť tým, že klientom zvýšia ročný poplatok za vedenie karty, alebo obmedzia bonusový program, ktorý ku kartám dnes ponúkajú. "Dohoda bude mať dôsledky na naše členské banky a na ďalší vývoj v platobnom priemysle," uviedol Marcel Gajdoš, regionálny manažér Visa Europe.

Problematika poplatkov pri platení kartou sa stala aktuálna vo chvíli, keď generálny advokát Európskeho súdneho dvora 30. januára navrhol zamietnuť odvolanie spoločnosti MasterCard proti rozhodnutiu Európskej komisie z roku 2007. Podľa Komisie MasterCard porušila účtovaním medzibankových poplatkov hospodársku súťaž. Konečný výsledok sporu, ktorý pravdepodobne dopadne v neprospech MasterCard, môže významne ovplyvniť práve chystanú európsku legislatívu v oblasti medzibankových poplatkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy