MasterCard asi cezhraničné poplatky neobháji

Právny poradca Európskeho súdneho dvora podporil snahu o redukciu poplatkov pri používaní platobných kariet v zahraničí

Päťročný boj firmy MasterCard o zachovanie poplatkov pri používaní platobných kariet v zahraničí, ktoré sú celkovo v sume miliárd eur, sa pravdepodobne skončí neúspechom. Právny poradca Európskeho súdneho dvora totiž podporil snahu o redukciu takýchto poplatkov. Tento právny názor nasleduje po rozhodnutí Európskej komisie (EK), podľa ktorej cezhraničné poplatky účtované pri transakciách kreditnými a debetnými kartami spotrebiteľov porušujú pravidlá v oblasti hospodárskej súťaže a musia sa zmeniť. Firma MasterCard sa proti tomu odvolala, ale odporúčanie právneho poradcu znamená, že odvolanie pravdepodobne nebude úspešné.

 

Právny poradca Paolo Mengozzi uviedol, že Európskemu súdnemu dvoru navrhuje zamietnuť odvolanie spoločnosti MasterCard, ktorá je druhým najväčším spracovateľom transakcií prostredníctvom platobných kariet. Súd, ktorý rozhodne v najbližších mesiacoch, vo väčšine prípadov názor svojho právneho poradcu akceptuje. Európsky regulačný úrad pre hospodársku súťaž tvrdí, že poplatky pri používaní platobných kariet v zahraničí stoja európske firmy 10 mld. USD ročne. Mnohé organizácie na ochranu spotrebiteľov hovoria, že tieto skryté náklady, vyplývajúce z toho, keď napríklad banka spracuje platby Nemca na návšteve v Londýne, sa prenášajú na spotrebiteľa.

Právny názor poradcu Európskeho súdneho dvora pravdepodobne podporí návrh Európskej únie na obmedzenie poplatkov pri používaní platobných kariet, ktorý ešte len musia schváliť členské krajiny EÚ a Európsky parlament. Ide o snahu Európskej komisie pomôcť rozvoju elektronického obchodu. Cezhraničné poplatky vyberajú a ponechávajú si banky, ktoré spracúvajú platby kartami. Hoci spoločnosť MasterCard z týchto poplatkov priamo neprofituje, obáva sa, že redukcia poplatkov odradí banky od vydávanie jej kariet.

(1 EUR = 1,3574 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy