Protimonopolný úrad schválil predaj obchodov Albert a Hypernova

Protimonopolný úrad SR v tom, že podnikatelia Michal Holík a Stephan Fanderl, ktorí kontrolujú predajne Terno a Moja Samoška, získajú aj obchody Albert a Hypernova, problém nevidí.

Obchody Albert a Hypernova môžu na Slovensku zmeniť majiteľa. Protimonopolný úrad SR totiž po posúdení možných dopadov na hospodársku súťaž koncom januára schválil predaj obchodov, ktoré doteraz spravovala spoločnosť Ahold Retail Slovakia, k. s. do rúk Michala Holíka a Stephana Fanderla, za ktorými podľa medializovaných informácií stojí investičná skupina J&T.

Obaja spomenutí podnikatelia pritom už pred uvedenou koncentráciou nepriamo kontrolovali sieť predajní Terno a cez spoločnosť Diligentia R.C. aj predajne Moja Samoška. "Obe uvedené spoločnosti vykonávajú ako svoju hlavnú hospodársku činnosť maloobchod s potravinami a nepotravinárskym tovarom dennej spotreby,“ uvádza protimonopolný úrad. V čase oznámenia koncentrácie bolo v prevádzke 25 predajní Terno a 67 predajní Moja Samoška.

Úrad teda posudzoval, či v niektorých oblastiach na Slovensku nedochádza koncentráciou k narušovaniu hospodárskej súťaže. Aktivity predajní Terno, Moja Samoška na jednej strane a Albertu a Hypernovy na strane druhej sa podľa neho prekrývajú v Bratislave, Trenčíne a Pezinku. Ani v jednom prípade však podľa úradu nedochádza k narušeniu hospodárskej súťaže, pretože spotrebiteľa v týchto oblastiach majú k dispozícii dostatok konkurenčných maloobchodných reťazcov.

"Úrad po vyhodnotení všetkých podkladov a informácií dospel k záveru, že posudzovaná koncentrácia značne nenaruší účinnú súťaž na príslušných relevantných trhoch, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia, preto koncentráciu schválil,“ konštatuje sa v tlačovej správe Protimonopolného úradu SR. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 29. januára 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy