Aktivita priemyslu eurozóny sa zvýšila

Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného odvetvia eurozóny v januári stúpol na 54 bodov z decembrových 52,7 bodu. Firmy prvýkrát za dva roky začali prijímať zamestnancov.

Aktivita priemyselného sektora eurozóny v januári rástla najvýraznejšie od polovice roka 2011. Firmy evidovali rast nových objednávok, čo ich prvýkrát za dva roky podnietilo k prijímaniu nových zamestnancov. Vyplýva to z indexu nákupných manažérov (PMI), ktorý zostavuje agentúra Markit. Posilneniu aktivity priemyselného sektora eurozóny pomohlo oživenie v Nemecku aj v okrajových členských krajinách Európskej menovej únie.

Januárový index nákupných manažérov priemyslu eurozóny podľa konečných údajov stúpol na 54 bodov z decembrových 52,7 bodu. Jeho konečná hodnota je tak mierne vyššia v porovnaní s predbežným odhadom, ktorý naznačoval, že januárový PMI priemyslu bude vo výške 53,9 bodu. PMI priemyslu sa tak dostal najvyššie od mája 2011. Hodnota indexu nad hranicou 50 bodov znamená, že aktivita v sektore rastie.

Podindex priemyselnej produkcie v januári stúpol na 56,7 bodu z decembrových 54,9 bodu, čiže najvyššie od apríla 2011. Objem nových priemyselných objednávok v eurozóne rástol najrýchlejšie za takmer tri roky a firmy preto zvýšili počet zamestnancov, aby vyhoveli dopytu. Podindex zamestnanosti sa zvýšil na 51 bodov z decembrových 49,9 bodu, čiže po dvoch rokoch sa prvýkrát dostal nad hranicu 50 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy