Intesa Sanpaolo chce vytvoriť vnútornú „zlú banku“

Banka v nej chce uskladňovať problémové úvery

Spoločnosť Intesa Sanpaolo plánuje vytvoriť vnútornú „zlú banku“. Do nej chce odložiť značnú časť zo svojich problémových úverov. V nedeľu o tom informoval denník Financial Times. Spoločnosť Intesa Sanpaolo tieto informácie nekomentovala. Banka by mala predstaviť svoj nový strategický plán v marci. Denník uviedol, že štruktúra, ktorú plánuje talianska banka ustanoviť, by sa mala podobať „zlej banke“, ktorú vytvorila Royal Bank of Scotland. Nesplácané úvery v banke Intesa Sanpaolo dosahujú v hrubom 55 mld. eur.

Rastúce množstvo nesplácaných úverov je najväčší problém talianskych bánk. Talianske spoločnosti majú totiž v dôsledku najdlhšej povojnovej recesie problém splácať svoje záväzky. Podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Standard & Poor’s by mal objem nesplácaných úverov v talianskych bankách rásť aj počas tohto roku.

Členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete, je aj slovenská VÚB. Do obchodného registra bola VÚB zapísaná v roku 1992. Jednu pobočku má VÚB banka v Českej republike.

Súvisiace články

Aktuálne správy