Spomalenie inflácie zvýšilo tlak na ECB, aby uvoľnila menovú politiku

Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa nečakane spomalilo. To zvýšilo tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby pouvažovala o nových opatreniach na boj s nízkou infláciou a na podporu oživenia ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Medziročná miera inflácie v eurozóne v januári tohto roka klesla na 0,7 % z 0,8 % v decembri 2013, pričom trh očakával nárast na 0,9 %. Inflácia sa tak vrátila na októbrovú úroveň. ECB vtedy na jej pokles reagovala znížením kľúčovej úrokovej sadzby na 0,25 %.
Spotrebiteľské ceny tak aktuálne rastú výrazne pomalšie, než požaduje ECB. Tá zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnom tempe rastu spotrebiteľských cien tesne pod 2 %. Investori sa preto obávajú, že eurozónu ohrozuje deflácia v čase, keď sa začína dostávať z dlhovej krízy.
Ekonóm Commerzbanky Peter Dixon uviedol, že správa o inflácii znepokojí ECB. Nepredpokladá však, že by Rada guvernérov centrálnej banky zasiahla už na svojom budúcotýždňovom zasadnutí. Dôvodom je, že mnoho indikátorov dôvery v ekonomikách eurozóny zverejnených v posledných týždňoch prekonalo očakávania. Podľa Dixona ECB môže znížiť úrokové sadzby, ale v takom prípade to urobí až v marci.
Člen Výkonnej rad ECB Benoit Coeure upozornil, že centrálna banka má dostatok nástrojov na zvýšenie inflácie aj napriek tomu, že úrokové sadzby sú takmer na nule.

Súvisiace články

Aktuálne správy