Medziročná miera inflácia v eurozóne v januári nečakane klesla

Medziročná miera inflácia v eurozóne v januári nečakane klesla a zaskočila ekonómov, ktorí naopak očakávali, že mierne vzrastie. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat a z ktorého cituje agentúra Reuters.
Podľa Eurostatu medziročná miera inflácie v januári 2014 klesla na 0,7 % z 0,8 % v decembri 2013. Inflácia teda zostáva výrazne pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá garantuje stabilitu cien pri medziročnej miere inflácie tesne pod 2 %.
Dôvodom spomalenia inflácie v prvom mesiaci tohto roka bolo zlacnenie energií medziročne o 1,2 % po decembrovej stagnácii ich cien.
Spomedzi ďalších hlavných zložiek spotrebiteľského koša v januári v medziročnom porovnaní najviac zdraželi tovary v kategórii potraviny, alkohol a tabakové výrobky, a to o 1,7 % po decembrovom zvýšení o 1,8 % v septembri. Nasledujú služby, kde sa tempo rastu ich cien v prvom mesiaci roka zrýchlilo na 1,1 % z 1 % v decembri 2013.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom očakávali, že tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v januári medziročne mierne zrýchli na 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy