Miera nezamestnanosti v Taliansku v decembri mierne klesla

Miera nezamestnanosti v Taliansku vlani v decembri mierne klesla z rekordne vysokej úrovne, ktorú dosiahla v predchádzajúcom mesiaci. To vyvoláva nádej, že tretia najväčšia ekonomika eurozóny by sa už mohla začať zotavovať z recesie. Odborníci ale zároveň upozorňujú, že aj keď sa talianske hospodárstvo odrazí od dna, jeho rast bude len veľmi mierny. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovších údajov štatistického úradu ISTAT sa miera nezamestnanosti v Taliansku upravená o sezónne vplyvy v decembri 2013 znížila na 12,7 % z rekordnej úrovne 12,8 % v predchádzajúcom mesiaci. Novembrová nezamestnanosť bola pritom najvyššia v histórii mesačných štatistík o vývoji na trhu práce, ktoré začalo Taliansko zverejňovať v roku 1977.
Ekonómovia pritom očakávali, že v poslednom mesiaci minulého roka dosiahne miera nezamestnanosti v krajine 12,8 %. Decembrový pokles nezamestnanosti bol prvý po šiestich mesiacoch jej vytrvalého rastu. Ale v medziročnom porovnaní bolo vlani na konci roka bez práce viac obyvateľov Talianska ako v decembri 2012, keď nezamestnanosť dosiahla 12,5 %.
Dobrou správou je, že aj miera nezamestnanosti mladých ľudí vo veku od 15 do 24 rokov sa vlani v decembri znížila na 41,6 % z rekordných 41,7 % v novembri 2013.
Talianske úrady v poslednom mesiaci minulého roka evidovali 3,23 milióna nezamestnaných, o 32.000 menej ako v novembri, ale o 293.000 viac ako v decembri 2012.
Naopak, zlou správou je, že aj miera zamestnanosti v Taliansku vlani v decembri tiež mierne poklesla na 55,3 % z novembrových 55,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy