Americká vláda bude žiadať vyššiu pokutu pre Bank of America

Americká vláda bude od spoločnosti Bank of America (BoA) žiadať, aby zaplatila za podvody s hypotekárnymi úvermi pokutu až 2,1 mld. USD. Vláda pôvodne žiadala 863,6 mld. USD. Pôvodnú pokutu mala BoA zaplatiť za straty, ktoré hypotekárnym spoločnostiam Fannie Mae a Freddie Mac spôsobila jej divízia Countrywide v rokoch 2007 a 2008 predajom nekvalitných hypoték. Nová výška pokuty odzrkadľuje hrubé príjmy spoločnosti Countrywide z týchto transakcií.

Na decembrovom pojednávaní americký súd požiadal banku a americké ministerstvo spravodlivosti o vysvetlenie, ako by bolo možné pokutu postaviť skôr na základe príjmov Countrywide, než na stratách hypotekárnych spoločností.

Porota na civilnom súde v New Yorku uznala v októbri spoločnosť Bank of America a zamestnankyňu spoločnosti Countrywide Rebeccu Maironeovú zodpovednými za podvody. Americká vláda tvrdí, že spoločnosť Countrywide kládla dôraz na množstvo predaných hypoték, a nie na ich kvalitu a podľa toho zamestnancov aj odmeňovala. Americká vláda taktiež tvrdí, že banka bránila mechanizmom na kontrolu úverov.

(1 EUR = 1,3574 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy