Porovnajte si náklady: Zürich je najdrahšie mesto na svete

, Numbeo Foto:SITA

I keď toto ročné obdobie priveľmi na zahraničnú turistiku nevyužívame, je dobré poznať webovú adresu, kde si dokážete porovnať ceny rôznych svetových destinácií.

V roku 2014 bude najdrahší život vo Švajčiarsku a Nórsku, preto ak sa ako turisti vyberiete do Zürichu, Ženevy, alebo a Trondheimu, mali by ste mať riadne tučnú peňaženku. Na zozname portálu Numbeo.com sa práve tieto tri mestá prebojovali do čela ako najdrahšie. Aj keď za bývanie a nájomné sa tu neplatia práve najvyššie položky, ostatné náklady im dopomohli dostať sa na „bedňu“. Najlacnejšie miesta nájdete v Indii sú to Trivandrum, Tiruchirapalli a Indaur.

Numbeo.com je bezplatná on – line databáza, ktorá vám veľa prezradí o konkrétnom meste. Aký drahý je tam život, koľko dáte za bývanie, aký majú systém zdravotnej starostlivosti, dopravu, akú mieru dosahuje kriminalita, či znečistenie. Porovnávajú sa tu ceny 48 tovarov a služieb po celom svete pomocou desiatok tisíc prispievateľov. Záber je naozaj široký, od fľašky Coca – Coly, cez tenisky Nike po lístok na autobus. Základom na porovnanie slúži New York, vychádza sa z miestnych cien, ktoré na indexe majú 100 bodov. To znamená, že napríklad v 150,75 bodovom Luzerne vo Švajčiarsku, je trikrát tak drahý život, ako v rumunskej Konstanci s 50,32 boda.

Je zaujímavé, že na prvých jedenástich priečkach sú len švajčiarske a nórske mestá, dvanástym najdrahším sa však stal venezuelský Caracas, získal 122,82 indexových bodov. Medzi  prvou dvadsaťpäťkou sú prevažne európske mestá, výnimku tvorí len spomínaný Caracas a dvaja zástupcovia z Austrálie, Pert a Darwin spolu s Jeddah zo Saudskej Arábie. Najdrahšie mesto severnej Ameriky je Honolulu (106,27 indexových bodov),v  Ázii Tokio (104,20 bodov). Zoznam uzatvára na 475 mieste indický Trivandrum s 21,17 boda, čo znamená, že žiť v tomto meste je sedemkrát lacnejšie ako vo Švajčiarsku.

Bratislavu hľadajte niekde v strede zoznamu, získala 65,75 boda. Je podobne drahá ako Las Palmas v Španielsku, alebo Porto v Portugalsku.  

Ak sa zameriame na prenájom bývania, najťažšie je strechu získať nad hlavu v Hongkongu a potom v New Yorku a Singapure. Najlacnejší nájom je v Indii a Pakistane.

Numbeo.com slúži nielen k tomu, aby sme odpadávali ako draho je vo Švajčiarsku, alebo aký lacný je indický nájom. Porovnanie miest je skvelý pomocník pri cestovaní, dokážete si podľa neho pomôcť pri výpočte vreckového. Pár kliknutí a zistíte, že v Paríži je potrebné mať na kávu 3,41 eura, zatiaľ čo napríklad vo Viedni si pre rovnaký účel stačí odložiť 2,76.

Súvisiace články

Aktuálne správy