Európa si berie na mušku banky, zakáže im rizikové obchody

, ČTK Foto:SITA

Rizikové obchodovanie na vlastný účet by mali mať banky v Európskej únii zakázané od roku 2017. Je to súčasť návrhu štrukturálnej reformy bankového sektora, ktorý v stredu zverejnila Európska komisia.

Medzi ďalšími bodmi je požiadavka na väčšiu transparentnosť ohľadom obchodných aktivít banky a tiež splnomocnenie príslušného orgánu bankového dohľadu žiadať oddeliť určité  obchodné aktivity od banky, ak rizikovosť týchto aktivít ohrozuje finančnú stabilitu banky či celej únie.

Návrh sa prakticky týka asi troch desiatok najväčších bankových skupín, o ktorých platí, že sú "príliš veľké na to, aby mohli padnúť", ale ich záchrana z prípadných ťažkostí by bola veľmi finančne náročná a museli by sa na nej podieľať verejné peniaze. "Navrhované opatrenia posilnia finančnú stabilitu a zabezpečia, že daňoví poplatníci nedoplatí na chyby bánk," myslí si eurokomisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier. Návrh dopĺňa ďalšie zmeny európskeho bankového systému, ktoré teraz EÚ prijíma.

Podľa návrhu komisie by banky nesmeli mať zamestnancov, ktorí sa s použitím vlastných peňazí banky či dokonca s vypožičaným kapitálom budú venovať obchodovaniu s finančnými nástrojmi, komoditami či investovaniu do hedžových fondov len za účelom vytvorenia zisku pre banku. Zo zákazu má ale existovať niekoľko výnimiek. Podľa komisie ide totiž o "v zásade vysoko rizikové špekulatívne aktivity, ktoré nie sú tradičnou úlohou bánk ako sprostredkovateľov medzi tými, ktorí si požičiavajú, a tými, ktorí poskytujú financie".

Obchodovanie na vlastný účet tvorí teraz len obmedzenú časť aktivít bánk, pred bankovou krízou tomu ale bolo inak a EK sa podľa návrhu snaží zabrániť opakovaniu podobnej situácie.

Podobný zákaz má začať platiť od roku 2015 aj v USA. Európska komisia v stredu poznamenala, že obe právne úpravy majú rovnaký cieľ, teda chrániť základné funkcie bánk pred "aktivitami z kasín".

Návrh tiež predpokladá pre bankový dohľad možnosť žiadať oddelenie aktivít spojených napríklad s tvorbou trhu, komplexnými derivátmi a takzvanú sekuritizáciu od jadra bankovej skupiny do dcérskej spoločnosti. Podobné aktivity totiž podľa komisie môžu pri určitom objeme vystaviť úverové inštitúcie rizikám.

Vo chvíli, keď vyššia angažovanosť banky v takýchto operáciách presiahne určitú hranicu a môže znamenať ohrozenie pre finančnú stabilitu bankového domu či Európskej únie, mal by do hry vstúpiť bankový dohľad a vyžadovať oddelenie aktivít. Banky budú mať možnosť činnosti neoddeliť, ak budú môcť k spokojnosti dohľadového orgánu preukázať, že vytvárané riziká sú zmierňovaná inak.

Súvisiace články

Aktuálne správy