Záujem o daňové raje vlani rástol, ale pomalšie ako v roku 2012

Kým v roku 2012 sa počet firiem s vlastníkom z daňového raja zvýšil o 553, v roku 2013 to bol rast o 207

Počet slovenských spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, ku koncu roka 2013 dosiahol 3 853 a medziročne sa zvýšil o 5,68 %. Záujem tuzemských podnikateľov však v porovnaní s predchádzajúcim rokom mierne utíchol. Zatiaľ čo v roku 2012 sa počet firiem s vlastníkom z daňového raja zvýšil o 553, v roku 2013 to bol miernejší nárast, a to o 207. Poradenská spoločnosť Bisnode Slovensko to pripisuje tlaku Európskej únie a USA na daňové raje, ale aj zmene legislatívy na obľúbených Seychelách. "Tá tejto destinácii čiastočne odoberá status administratívne nenáročného daňového raja, chrániaceho identitu vlastníkov spoločností," povedal riaditeľ firmy Milan Seliak.

Spoločnosť zároveň predpokladá, že v tomto roku sa bude situácia vyvíjať podobne ako v roku 2013, neočakáva dramatický pokles záujmu. "Podnikatelia sa budú snažiť nájsť nové možnosti na zabezpečenie anonymity, ochranu majetku alebo zníženie daní," pokračoval Seliak. Českí podnikatelia sa začali napríklad sústrediť podľa neho na Marshallove ostrovy. "Očakávame, že aj záujem Slovákov o Marshallove ostrovy v nasledujúcom roku vzrastie a stanú sa preferované hlavne kvôli rýchlosti zakladania firiem, zaisteniu maximálnej anonymity a diskrétnosti údajov o spoločnostiach a ich vlastníkoch," uviedol Milan Seliak.

Najväčší absolútny prírastok v minulom roku dosiahli Spojené štáty americké, a to medziročne o 99 nových firiem. Naďalej klesal počet firiem s vlastníkmi z Luxemburska, a to o 38 a Cypru o 12. "Na rozdiel od Čechov, naši podnikatelia z Cypru odchádzajú. Ovplyvnila ich kríza a nestabilná situácia. Odkedy sa Luxembursko rozhodlo zmierniť svoje pravidlá, týkajúce sa bankového tajomstva a nestavať viac na ľuďoch, ktorí chcú ušetriť na daniach, pre našich podnikateľov prestalo byť atraktívnym," skonštatoval Seliak.

Súvisiace články

Aktuálne správy