Pre podanie priznania k DPH sa v termíne nezaregistrovalo 7000 firiem

Daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty (DPH) podalo v stanovenom termíne do pondelňajšej polnoci (27.1.) viac ako 185.000 firiem. Približne 7000 firiem však stále nie je pre elektronickú komunikáciu ani len zaregistrovaných. „Asi polovica z nich sú však firmy zo zahraničia, a tie nemajú povinnosť podávať daňové priznanie na DPH v prípade, že ich daňová povinnosť je nulová alebo záporná,“ informovala dnes hovorkyňa Finančnej správy (FS) Patrícia Macíková.
Väčšina podnikateľov – platiteľov DPH – si tak do 27. januára splnila svoju povinnosť voči správcovi dane. Posledný deň pre podanie daňových priznaní bol zároveň považovaný za náročný pre nový internetový portál FS. „Počas prvej zaťažkávajúcej skúšky bol nový portál finančnej správy vyťažený v priemere na cca 5 %,“ skonštatovala hovorkyňa.
Vysoké vyťaženie malo podľa nej v tento deň telefonické centrum, ktoré poskytuje informácie v súvislosti s daňovými povinnosťami. Za jediný deň prijalo takmer 5000 telefonických alebo písomných požiadaviek o pomoc. Najviac z nich, takmer 3400, bolo zameraných na oblasť technickej podpory. Možnosť živého chatu s pracovníkmi FS využilo 270 ľudí. „Medzi najčastejšie otázky patrili situácie, kedy daňový subjekt zabudol svoje heslo, či otázky z oblasti používania zaručeného elektronického podpisu,“ doplnila Macíková.

Súvisiace články

Aktuálne správy