Vďaka novému registru už firmy nebudú prenášať potvrdenia medzi úradmi

Štatistický úrad (ŠÚ) SR sľubuje znížiť administratívne zaťaženie slovenských podnikateľov. Stať sa tak má vďaka novému Registru a identifikátoru právnických osôb a podnikateľov (RPO), ktorý má zlúčiť doterajšie informačné databázy štátnej správy.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR sľubuje znížiť administratívne zaťaženie slovenských podnikateľov. Stať sa tak má vďaka novému Registru a identifikátoru právnických osôb a podnikateľov (RPO), ktorý má zlúčiť doterajšie informačné databázy štátnej správy. Komplexné informácie budú po dokončení projektu dostupné aj širokej verejnosti.
"Cieľom projektu Register a identifikátor právnických osôb je zlúčiť doterajšie registre a umožniť tak prípadným záujemcom získať všetky potrebné informácie z jedného miesta," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová. Jej úrad na projekte pracuje s Ministerstvom spravodlivosti (MS) SR a Ministerstvom vnútra (MV) SR.
Vybudovanie RPO podľa Benkovičovej prinesie zásadu "jedenkrát a dosť". To znamená, že údaje o právnických osobách sa do registra vložia na začiatku a organizácie už nebudú musieť prenášať informácie medzi inštitúciami verejnej správy. "Inštitúcie verejnej správy už nebudú vyžadovať od podnikateľov informácie a dokumenty, ale získajú ich priamo z tohto registra," konštatovala predsedníčka ŠÚ SR.
RPO vzniká v súlade s Národnou koncepciou informatizácie verejnej správy a je súčasťou e-governmentu. Projekt bude hradený z prostriedkov Európskej únie (EÚ) v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). Celková hodnota projektu je takmer 10,65 milióna eur.
Dodávateľom informačných riešení bude konzorcium firiem ANEXT a MICROCOMP – Computersystém. "Implementácia je naplánovaná na 24 mesiacov," uviedla Benkovičová a dodala, že podľa nej vstúpi nový register do ostrej prevádzky na konci roka 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy