Cena americkej ropy na začiatku týždňa mierne vzrástla

Ceny ropy sa na začiatku nového týždňa vydali rozdielnymi smermi. Americká ropa mierne posilnila, ale rast obmedzujú očakávania, že centrálna banka (Fed) bude pokračovať v obmedzovaní monetárnych stimulov.

Ceny ropy sa na začiatku nového týždňa vydali rozdielnymi smermi. Americká ropa mierne posilnila, ale rast obmedzujú očakávania, že centrálna banka (Fed) bude pokračovať v obmedzovaní monetárnych stimulov. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloommberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa dnes ráno o 7.43 SEČ predával po 96,72 USD (70,67 eura). To je o 8 centov viac ako v piatok (24. 1.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatku oslabil o 68 centov a uzavrel obchodovanie na 96,64 USD za barel. Marcový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 25 centov na 107,63 USD/barel.
Investori sa predpoludním sústredia predovšetkým na správu nemeckého inštitútu pre výskum ekonomiky Ifo o nemeckej podnikateľskej dôvere. Analytici očakávajú mierny nárast najdôležitejšieho indikátora nálady v nemeckej ekonomike.
Štart do nového týždňa je poznačený nervozitou na finančných trhoch z dôvodu turbulencií na rozvíjajúcich sa trhoch, ako sú Turecko a Argentína. Dôvodom sú obavy zo slabého rastu, z tohto, že americká centrálna banka (Fed) obmedzí prísun lacných peňazí na trh a z politických problémov.
V utorok (28. 1.) sa začína dvojdňové zasadnutie menového výboru Fedu. Experti počítajú s tým, že výbor opäť obmedzí program výkupu dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy