Rast americkej ekonomiky by mohol tento rok prekročiť 3 %

Americká ekonomika má za sebou dobrý štart a za celý tento rok 2014 by sa jej výkon mohol zvýšiť aj o viac ako 3 %, prvýkrát od roku 2005. Uviedol to v rozhovore pre televíznu stanicu CNN na okraj Svetového ekonomického fóra v Davose americký minister financií Jack Lew.
„Prvý štvrťrok prebieha dobre,“ skonštatoval Lew. Odmietol však presnejšie odhadnúť, aké tempo rastu dosiahne tento rok najväčšia svetová ekonomika. Povedal len, že podľa viacerých signálov by mohla prekročiť 3 %.
Pripomenul, že na rozdiel od vlaňajška tento rok americkú ekonomiku v úvode roka nezabrzdili škrty vo výdavkoch štátu, ani zvýšenie daní. A medzi podnikateľmi panuje výborná nálada, čo naznačuje, že rast hospodárstva by sa mal výrazne zrýchliť.
„Je veľa dôvodov dúfať, že sa nám bude tento rok dariť,“ vyhlásil americký minister.
Medzinárodný menový fond tento týždeň zvýšil odhad rastu americkej ekonomiky v tomto roku na 2,8 % z pôvodne očakávaných 2,6 %. Dôvodom je dohoda o rozpočte, vďaka ktorej sa výdavky štátu neznížia tak ako vlani. A to zase naštartuje spotrebu domácností, ktorá sa podieľa až 70 % na ekonomickej aktivite USA. Fond zároveň predpovedal, že minulý rok sa hrubý domáci produkt USA zvýšil o 1,9 %.
No aj keď zotavovanie americkej ekonomiky naberá tempo, stále nerastie dosť rýchlo na to, aby dokázala vytvárať viac pracovných miest a zabezpečiť, aby tí, čo majú prácu nezápasili s chudobou.
„Nemyslím si, že je v poriadku, ak ten, kto pracuje na plný úväzok žije pod hranicou chudoby. Musíme urobiť ešte veľa pre to, aby každý Američan, ktorý chce pracovať, mal prácu,“ dodal Law.

Súvisiace články

Aktuálne správy