Americká ekonomika pokračuje v zotavovaní, decembrový LEI stúpol

Americká ekonomika pokračuje v zotavovaní. Svedčí o tom vývoj kľúčového ekonomického ukazovateľa, ktorý v decembri opäť vzrástol, aj keď len veľmi mierne. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na výsledky najnovšieho prieskumu renomovaného inštitútu Conference Board.
Prieskum ukázal, že kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index, LEI), ktorý predpovedá vývoj ekonomiky USA v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa v decembri zvýšil o 0,1 % na 99,4 bodu. Tempo jeho rastu bolo len mierne, pomalšie ako v novembri, keď hodnota indexu stúpla o revidované 1 %. Analytici pritom očakávali, že sa LEI v decembri zvýši o 0,2 %.
Podľa Conference Board mierny nárast indexu odráža pozitívny vývoj viacerých faktorov, od rozptylu výnosov z amerických dlhopisov, cez vývoj nových objednávok na priemyselné výrobky v USA, po posilnenie akcií a úverov. Na druhej strane, výraznejšiemu zvýšeniu decembrovej hodnoty LEI zabránili slabšie výsledky z trhu práce a stavebného trhu v USA.
Podľa analytikov, aj napriek rozdielnemu tempu expanzie LEI v novembri a v decembri, výsledky prieskumu naznačujú, že americká ekonomika pokračovala v zotavovaní aj v poslednom kvartáli minulého roka. Predpovedajú tiež, že tomto roku by sa mali podmienky v najväčšej svetovej ekonomike ďalej zlepšovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy