Medzinárodní veritelia nežiadajú od Grécka ďalšie úsporné opatrenia

Grécko naďalej pokračuje v rozhovoroch s medzinárodnými veriteľmi o programe ekonomických reforiem, uviedol dnes grécky minister financií Jannis Sturnaras. Trvá však na tom, že nie je dôvod na obavy a veritelia vládu netlačia do nových úsporných opatrení. Informovala o tom agentúra AP.
Zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF), známi ako Trojka, pravidelne rokujú v Aténach o pokroku Grécka v reformách, na základe čoho sa potom rozhoduje o uvoľnení ďalších splátok záchranného úveru. Od záchranných programov EÚ a MMF je Grécko závislé od roku 2010. Súčasťou podmienok spomínaných programov sú tvrdé úspory. Grécko počas štyroch rokov znížilo výdavky na sociálnu oblasť, skresalo platy a dôchodky a zvýšilo dane. Opatrenia však viedli k prudkému rastu nezamestnanosti, ktorá sa momentálne pohybuje okolo 27 %.
„Rokovania sú tvrdé, no naďalej pokračujú,“ povedal Sturnaras po stretnutí s gréckym predsedom vlády. Dodal však, že sa to dalo očakávať, keďže záchranný program pre Grécko sa blíži k záveru. „Nie je však žiadny dôvod na obavy,“ uviedol s tým, že Trojka ďalšie úsporné opatrenia od vlády nežiada.

Súvisiace články

Aktuálne správy