Kurz eura vzrástol výrazne nad hranicu 1,36 USD/EUR

Pozitívne údaje z ekonomiky eurozóny podporili spoločnú európsku menu. Jej kurz dnes vyskočil výrazne nad hranicu 1,36 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.
Popoludní sa kurz eura dostal až na dnešné maximum 1,3677 USD/EUR. V noci nadnes pritom jeho kurz padol až na 1,3530 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3639 (v stredu: 1,3566) USD/EUR.
Nové údaje z eurozóny signalizujú, že oživenie ekonomiky regiónu získava na tempe. Pozorne sledovaný index nákupných manažérov vyskočil v januári na najvyššiu hodnotu od júna 2011. „Čísla naznačujú, že Nemecko a eurozóna tento rok skôr prekonajú ekonomické prognózy, než že ich nenaplnia,“ uviedol expert Postbank Heinrich Bayer.
Popoludní podporili euro aj údaje z USA, ktoré sklamali očakávania. Zložený index predstihových indikátorov zaostal za prognózami expertov a nepresvedčili ani čísla z realitného trhu. Expert nemeckej krajinskej banky Helaba Johannes Jander však uviedol, že aktuálne čísla nespochybňujú zotavovanie najväčšej svetovej ekonomiky. „Údaje podčiarkujú scenár oživenia konjunktúry.“

Súvisiace články

Aktuálne správy