Svetové dodávky 4K panelov by mali dosiahnuť zhruba 10 mil. kusov

Celosvetové dodávky panelov s ultra vysokým rozlíšením, označovaným aj ako 4K, by mali v tomto roku dosiahnuť približne 10 mil. kusov. Vyplýva to z predikcie analytickej spoločnosti IHS, ktorá predpokladá, že ich produkcia v roku 2018 stúpne až na približne 40 mil. kusov.

Problémom, ktorý v súčasnosti bráni masovému rozšíreniu nových panelov, ktoré ponúkajú štvornásobne vyššie rozlíšenie ako Full HD obrazovky, je zatiaľ ich vysoká cena. Tá by však postupne s rastúcou produkciou mala klesať. Nové 4K panely by podľa analytikov mali nájsť okrem využitia v televízoroch a monitoroch uplatnenie aj ako reklamné či informačné panely. Používať ich začali napríklad letiská, ktoré na nich zobrazujú údaje o príletoch a odletoch. Dodávky panelov s 4K rozlíšením určených priamo pre reklamné alebo informačné riešenia by mali v tomto roku stúpnuť medziročne o 590 % na 656 tis. kusov.

Snahu presadiť sa na rastúcom trhu má aj veľké množstvo neznámych čínskych výrobcov. Tí však podľa analytikov momentálne nevedia konkurovať zabehnutým producentom ako LG, Samsung či Sony. Svoje panely síce ponúkajú za nižšie ceny, ich kvalita ale podľa IHS zatiaľ zaostáva za produktmi technologických lídrov.

Súvisiace články

Aktuálne správy