Publikácia Oko spravodlivosti vychádza aj v Braillovom písme

Formulárové, vopred predtlačené, spotrebiteľské zmluvy často obsahujú neprijateľné zmluvné podmienky. Aby sa voči nim mohli brániť aj zrakovo hendikepovaní spotrebitelia, vydala Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) v Poprade publikáciu Oko spravodlivosti v Braillovom písme.
„Spotrebiteľské zmluvy sú často písané pre bežného spotrebiteľa komplikovaným odborným jazykom. O to ťažšie im rozumejú spotrebitelia so zrakovým hendikepom. Rovnako, ako my ostatní, však podpisujú zmluvy s mobilnými operátormi, nakupujú cez internet, alebo si berú úvery. Preto sme sa pre nich rozhodli vydať stručný zoznam, čiernu listinu neprijateľných zmluvných podmienok, a to v Braillovom písme, aby sa v tejto problematike zorientovali,“ vysvetľuje predseda S.O.S. Michal Fáber.
Oko spravodlivosti je v poradí druhá publikácia v znakovom písme, ktorú popradské spotrebiteľské združenie pre zrakovo hendikepovaných spotrebiteľov vydalo. „Zrakovo hendikepovaní ľudia žijú medzi nami a spravidla si na nich spomenieme len pár dní v roku. No aj oni, rovnako ako my ostatní, prekonávajú rôzne prekážky a úskalia každý deň. Ich prístup k informáciám je však komplikovanejší, preto sa snažíme sprístupniť im aj oblasť spotrebiteľského práva, ktorá sa ich bytostne dotýka,“ dodáva Fáber.
Zoznam právoplatne judikovaných neprijateľných podmienok spolu s možnosťou kontroly zmluvy nájdu záujemcovia na stránke www.okospravodlivosti.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy