EÚ schválila Slovensku mapu štátnej pomoci pre menej rozvinuté regióny

Európska komisia (EK) dnes schválila pre Slovensko takzvanú mapu na poskytnutie štátnej pomoci v období rokov 2014 až 2020. Pomoc bude poskytovaná v rámci nových usmernení o regionálnej pomoci, ktoré EK prijala v júni 2013 a v porovnaní s predchádzajúcim obdobím bude o 15 % nižšia.
V nových usmerneniach sa stanovuje, za akých podmienok môžu členské štáty poskytnúť štátnu pomoc podnikom na účely regionálneho rozvoja. Cieľom usmernení je posilniť rast a súdržnosť na jednotnom trhu.
„Mapa regionálnej pomoci poskytuje rámec na podporu produktívnych investícií, ktoré počas nasledujúcich siedmich rokov pomôžu regionálnemu rozvoju na Slovensku, a zároveň zabezpečuje, aby peniaze daňovníkov smerovali tam, kde je to najviac potrebné,“ uviedol eurokomisár zodpovedný za politiku hospodárskej súťaže Joaquín Almunia.
V mape regionálnej pomoci sa určujú regióny členského štátu oprávnené na regionálnu investičnú pomoc poskytovanú na vnútroštátnej úrovni na základe pravidiel EÚ v oblasti štátnej pomoci a stanovuje sa v nej maximálna výška pomoci pre podniky v oprávnených regiónoch. Mapa bude platná v období od 1. júla 2014 do 31. decembra 2020.
Podľa ustanovení Zmluvy o fungovaní Európskej únie môžu členské štáty poskytnúť štátnu pomoc na podporu hospodárskeho rozvoja oblastí s mimoriadne nízkou životnou úrovňou alebo s mimoriadne vysokou nezamestnanosťou. V usmerneniach o regionálnej pomoci sa tento typ regiónov definuje ako región s HDP nižším než 75 % priemeru EÚ.
V súlade s týmito zásadami bude na regionálnu investičnú pomoc aj naďalej oprávnených 88,48 % obyvateľstva SR žijúceho v regiónoch stredné Slovensko, východné Slovensko a západné Slovensko.
Maximálna intenzita pomoci dosiahne 25 % až 35 % oprávnených nákladov na príslušné investičné projekty.
Bratislavský kraj, v ktorom žije 11,52 % slovenského obyvateľstva, má HDP na obyvateľa vyšší než 100 % priemeru EÚ, a v období od 1. júla 2014 do 31. decembra 2020 nebude oprávnený na regionálnu pomoc. To nemení súčasnú situáciu, keďže tento región prestal byť oprávnený na pomoc na základe súčasnej mapy už v roku 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy