Poslankyňa OĽaNO navrhuje odvolať šéfa Sociálnej poisťovne

Nejednotnosť pokladov, ktoré dostal minister práce Ján Richter od poisťovne, k dôchodkovým nárokom príslušníkov ozbrojených zložiek, podľa poslankyne Eriky Jurinovej hovorí o nekompetentnosti vedenia Sociálnej poisťovne.

Poslankyňa za OĽaNO Erika Jurinová vyzýva ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, aby požiadal vládu o odvolanie Dušana Muňka z funkcie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne. Upozornila na to, že minister práce a sociálnych vecí Ján Richter nariadil dozor jeho rezortu v Sociálnej poisťovni v súvislosti so starobnými dôchodkami pre bývalých policajtov a vojakov. Richter sa tak rozhodol pre nejednotnosť podkladov, ktoré dostal od poisťovne, k dôchodkovým nárokom príslušníkov ozbrojených zložiek. „Dôvod, ktorý uviedol minister Richter, hovorí o nekompetentnosti vedenia Sociálnej poisťovne,“ povedala opozičná poslankyňa.

Nariadenie štátneho dozoru v poisťovni k vyplácaniu starobných penzií bývalým policajtom a vojakom chápe Jurinová ako potvrdenie toho, že problém so starobnými dôchodkami pre bývalých príslušníkov ozbrojených zložiek je oveľa hlbší a vážnejší, ako prezentovala Sociálna poisťovňa. „Muňko nekompetentne a v rozpore s platným zákonom nariadil plošne rozhodovať o vyplácaní týchto dôchodkov. Podľa neho samotného ide každý rok o 80 miliónov eur navyše zo štátneho rozpočtu,“ uviedla Jurinová.

Hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder v reakcii uviedol, že návrh poslankyne Jurinovej na odvolanie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka nemá vecné, ani právne opodstatnenie. „Ide o politizovanie odbornej témy výsluhových dôchodkov, pričom pani Jurinová sa sama usvedčuje z neznalosti problematiky, keď v minulosti odmietla ponuku na odbornú diskusiu,“ tvrdí Višváder. Vyjadrenia Jurinovej považuje za šírenie poplašnej správy.

Problém výsluhových dôchodkov podľa hovorcu poisťovne vznikol za predchádzajúcej vlády, ale tá ho neriešila. „Sociálna poisťovňa sa riadi zákonom o sociálnom poistení a siedmimi judikátmi Najvyššieho súdu SR,“ zdôraznil hovorca poisťovne. Ako dodal, úlohou štátneho dozoru zo strany ministerstva práce je zosumarizovať rozhodnutia o výsluhových dôchodkoch tak, aby sa tento problém mohol efektívne legislatívne riešiť smerom do budúcnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy