ECB by mohla zlepšiť výhľad ekonomiky, tvrdí Nowotny

Predstaviteľ Európskej centrálnej banky Ewald Nowotny povedal, že hospodárstvam Nemecka a Rakúska sa darí, vývoj v Španielsku a Írsku je lepší, ako sa pôvodne myslelo a situácia vo Francúzsku je stabilná.

Európska centrálna banka (ECB) možno zreviduje smerom nahor svoju prognózu ekonomického rastu eurozóny. Povedal to v utorok predstaviteľ ECB Ewald Nowotny. Zároveň zopakoval, že za situácie, kedy ECB udržiava voľnú menovú politiku, v najbližšej budúcnosti nepredpokladá problém inflácie ani deflácie. Ekonomikám Nemecka a Rakúska sa darí, vývoj v Španielsku a Írsku je lepší, ako sa pôvodne myslelo, a situácia vo Francúzsku je stabilná, povedal Nowotny v utorok novinárom.

„Ak rozložíte riziká, potom v tejto etape existuje vyššia pravdepodobnosť lepšieho výhľadu ako možnosť jeho zhoršenia,“ odpovedal na otázku, aká je pravdepodobnosť, že ECB vylepší svoju nasledujúcu prognózu ekonomického rastu, ktorú zverejní v marci.

Zrýchlenie hospodárskeho rastu eurozóny v roku 2015 by malo viesť aj k vyššej inflácii, ale mala by zostať v rámci úrovne, ktorá je podľa ECB želaná, čiže tesne pod 2 %. „Ide to správnym smerom,“ dodal Nowotny. ECB mierne vylepšila svoju prognózu ekonomického rastu pre rok 2014, ktorú zverejnila v decembri. Banka predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa v tomto roku zväčší o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy